ŠEST FINALISTA

Margaret Atwood i Salman Rushdie među finalistima za prestižnu nagradu Booker

03.09.2019 u 13:41

Bionic
Reading

Četiri spisateljice, Margaret Atwood (Kanada), Lucy Ellmann (SAD/UK), Bernardine Evaristo (UK) i Elif Shafak (Turska/UK) te dva pisca, Salman Rushdie (UK/Indija) i Chigozie Obioma (Nigerija) u finalu su za nagradu Booker 2019.

'Ono što je zajedničko svim ovim knjigama jest naše divljenje prema njihovim nevjerojatnim ambicijama. Tu je obilje humora, političke i kulturne angažiranosti, stilske hrabrosti i iznimne ljepote jezika. Kao i sva sjajna književnost, tako su i ove knjige pune života i dubokog slavlja čovječnosti. Imamo popis od šest odličnih knjiga od kojih bismo za svaku mogli objasniti zašto zaslužuje pobjediti. Ipak, želimo im svima nazdraviti kao pobjednicima. Svatko tko pročita svih šest ovih knjiga bit će obogaćen i oduševljen, osupnut snagom priče i ohrabren time koliko literatura može osloboditi našu maštu', rekao je predsjednik žirija za Booker Prize for Fiction 2019., Peter Florence nakon objave šest finalista, odabranih među 151 prijavljenim naslovom.

U razmatranje su ušli pisci svih nacionalnosti, koji pišu na engleskom i koji su objavljeni u Ujedninjenom Kraljevstvu ili Irskoj između 1. listopada 2018. do 30. rujna 2019.

Čuvena kanadska spisateljica Margaret Atwood u finale je ušla s knjigom 'The Testaments' (izdavač Chatto & Windus / Penguin Random House), nastavkom 'Sluškinjine priče', koji čitatelje uvlači još dublje u njenu viziju distopijske Amerike kojom vlada ženomrzačka teokracija. Atwood je i sa 'Sluškinjinom pričom' 1986. bila u finalu za Bookera, kao i s knjigama 'Cat's Eye' (1989.) i 'Alias Grace' (1996.). Nagradu je pak osvojila 2000. za 'Slijepog ubojicu'.

Američka spisateljica koja živi u Škotskoj Lucy Ellmann u finale je ušla s romanom 'Ducks, Newburyport' (Galley Beggar Press), priči o sredovječnoj kućanici iz Ohija koja bi, ako pobjedi, trebala biti najduža knjiga koja je osvojila Bookera. Ima 998 stranica, a rekord trenutno drži Eleanor Catton, pobjednica iz 2013., čiji 'Luminari' u izvorniku imaju 832 stranice.

Britanska autorica Bernardine Evaristo natječe se s romanom 'Girl, Woman, Other' (Hamish Hamilton / Penguin Random House), njenom devetom knjigom u kojoj kroz 20. i 21. stoljeće pokriva 12 likova, međusobno povezanih, većinom žena, crnkinja i Britanki.

Elif Shafak, jedna od najčitanijih turskih spisateljica, koju domaća publika poznaje po knjigama 'Tri Evine kćeri', 'Majstor i ja' i 'Četrdeset pravila ljubavi' u izdanju Hena coma, u finale Bookera ušla je s romanom '10 Minutes 38 Seconds in This Strange World' (Viking / Penguin Random House).

Nigerijski pisac također poznat domaćoj publici, Chigozie Obioma, za nagradu se natječe s romanom 'Orkestar manjina' (Little Brown / Hachette), kojeg je na hrvatskom objavila također Hena com. Kod istog izdavača može se naći i njegova ranija knjiga, 'Ribari' s kojom je Obioma 2015. bio u užem izboru za Man Bookera. 'Orkestar manjina' govori o Nigerijcu koji se zbog ljubavi odlazi školovati u Europu gdje ubrzo postaje lakom žrtvom tuđe zlobe i gramzivosti te vlastite naivnosti.

Posljednji na popisu finalista je Salman Rushdie, jedan od najpoznatijih i najkontroverznijih pisaca današnjice, koji je za 'Ponoćnu djecu' 1981. osvojio Bookera te je nekoliko puta bio u užem izboru, među ostalim i 1988. s knjigom 'Sotonski stihovi'. Ove godine natječe se s romanom 'Quichotte' (Jonathan Cape / Penguin Random House) inspiriranim klasikom Miguela de Cervantesa iz 1605 'Don Quijote'.

Autori koji uđu u uži krug dobivaju ček na 2.500 funti i prigodno otisnuto izdanje svoje knjige. Svečano proglašenje pobjednika/ce Nagrade Booker održat će se 14. listopada na svečanosti u Londonu.