POVODOM ULASKA U EU

Manifestacija o slavonskoj kulturi u Berlinu

28.06.2013 u 19:48

  • +8

Izložba 'Između Jadrana i Dunava - Kulturna raznolikost Hrvatske'

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ministarstvo kulture

Bionic
Reading

Povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju u okviru festivala Kroatien Kreativ 1. srpnja 2013. godine u Sali Senata Sveučilišta Humboldt u Berlinu (Unter den Linden 6) bit će održana manifestacija 'Slavonija – Kulturna raznolikost kao zaštitni znak nove zemlje-članice EU' na kojoj će se održati okrugli stol 'Pogledi iz i na Slavoniju' te predstaviti izložba 'Između Jadrana i Dunava – Kulturna raznolikost Hrvatske'

Manifestacija će započeti u 17 sati govorom veleposlanika RH u SR Njemačkoj, Mire Kovača, koji je uz ministricu kulture RH, Andreu Zlatar Violić, pokrovitelj festivala Kroatien Kreativ 2013 s hrvatske strane, dok je pokrovitelj s njemačke strane savezni ministar kulture Bernd Neumann

Nakon uvodnih riječi veleposlanika Kovača, kuratorica izložbe 'Između Jadrana i Dunava – Kulturna raznolikost Hrvatske' Leni Perenčević će uvodno predstaviti izložbu te provesti okupljene kroz nju uz stručni komentar. Izložba 'Između Jadrana i Dunava – Kulturna raznolikost Hrvatske' prvotno je postavljena u Podunavsko-švapskom središnjem muzeju u Ulmu od 26. travnja do 23. lipnja 2013. godine uz bogat popratni program koji je obuhvaćao okrugle stolove, prezentacije hrvatske gastronomije, turizma i glazbe te čitanja hrvatskih pisaca Stanka Andrića, Renata Baretića, Ludwiga Bauera, Zorana Ferića, Delimira Rešickoga i Ivane Šojat-Kuči.

Izravan povod za postavljanje izložbe je bio ulazak Hrvatske u Europsku uniju te želja da se prije svega predstavi njemačkoj javnosti slabije poznat dio Hrvatske: Baranja, Slavonija i Srijem. Budući da se rad Podunavsko-švapskog muzeja zasniva na istraživanju njemačkih veza u podunavskom slivu, izložba prvenstveno istražuje duboke, višestoljetne hrvatsko-njemačke veze te prati tragove njemačke manjine u Hrvatskoj. Drugi dio izložbe posvećen je Zagrebu kao središtu političkog, ekonomskog i društvenog života Hrvatske, kao i hrvatskoj kulturnoj baštini pod zaštitom UNESCO-a.

Na okruglom stolu 'Pogledi iz i na Slavoniju' u 19 sati govorit će Ivan Rittig, predsjednik Zajednice Nijemaca u Hrvatskoj, Slaviša Grujić, potpredsjednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informiranje, Tamás Szalay, član Europskog kulturnog parlamenta i voditelj projekta Pečuha za Europsku prijestolnicu kulture 2010. godine, i Renata Tischler, izvršna direktorica Njemačke zajednice Osijek - Zemaljske udruge Podunavskih Švaba u Hrvatskoj, uz moderatoru Alide Bremer, kuratorice Kroatien Kreativ 2013.

Sudionici okruglog stola 'Pogledi iz i na Slavoniju' nastojat će staviti Slavoniju u kontekst povijesnih zbivanja u Europi od 16. stoljeća naovamo stavljajući poseban naglasak na prošlost Slavonije kao Vojne krajine u Habsburškoj monarhiji i prateći nastanjivanje Nijemaca u 19. stoljeću na tim područjima. Germanofono stanovništvo slavonskih gradova i sela je uvelike obilježilo historijat cjelokupnog područja, šireći vlastitu kulturu, obrte i jezik u gradovima poput Osijeka, Požege i Đakova, a taj je skladan suživot naprasno prekinut dvama svjetskim ratovima koji su ostavile nesagledive posljedice na 'Podunavske Švabe'. Gosti iz Mađarske i Srbije, Tamás Szalay i Slaviša Grujić, govorit će o kontinentalnom dijelu Hrvatske iz perspektive susjednih regija, Baranje i Vojvodine.

Organizatori manifestacije su Njemački kulturni forum za Istočnu Europu, Podunavsko-švapski središnji muzej Ulm, Sveučilište Humboldt, Institut za njemačku kulturu i povijest Jugoistočne Europe na Sveučilištu Ludwig Maximilian u Münchenu i festival Kroatien Kreativ 2013.