PREDSTAVLJENA BREŠANOVA 'KAFETARIJA'

Mani Gotovac: 'Tko očekuje staru predstavu ne mora ni dolaziti'

28.07.2016 u 00:49

  • +2

Predstavljanje Brešanove 'Kafetarije'

Izvor: Promo fotografije / Autor: Dubrovačke ljetne igre

Bionic
Reading

Pomoćnica intendanta za dramski program Dubrovačkih ljetnih igara Mani Gotovac rekla je u srijedu u Dubrovniku u povodu premijere predstave 'Kafetarija' u režiji Vinka Brešana kako svi oni koji očekuju verziju te Goldonijeve predstave koju je 1978. godine obradio Frano Čale, ne moraju niti dolaziti na predstavu

Na konferenciji za novinare Gotovac je istaknula kako je 'stravičan' zadatak raditi 'Kafetariju' nakon 'dubrovačke narcisoidnosti koja misli da je sve dubrovačko najbolje na svijetu', ali i svega što je ta predstava sedamdesetih značila za Dubrovnik.

'Kafetarija' Carla Goldonija nije bila nešto, ali prerada i adaptacija na dubrovački govor Frana Čale pronašla je nešto što pogađa mentalitet grada Dubrovnika. Ta prerada je tu predstavu napravila dubrovačkim komadom i mi više ne možemo govoriti o Goldonijevu djelu. Možemo govoriti o dubrovačkom djelu koje se zove 'Kafetarija'', rekla je Gotovac te dodala kako predstava koja će premijerno biti izvedena u nedjelju 31. srpnja neće biti nimalo slična tom djelu.

'Ako bilo tko u Dubrovniku očekuje jednu sekundu one 'Kafetarije' koja se igrala sedamdesetih godina u ovom Gradu, nemojte dolaziti na predstavu', zaključila je Mani Gotovac

Redatelj Vinko Brešan rekao je kako je podjela glumaca dugo trajala, no kako je sadašnja postava najidealnija moguća. 'Oni su besramno talentirani i najidealnije što hrvatski teatar može dati. Drago mi je raditi i s Kolarinima, ali i s Festivalskim zborom', rekao je Brešan te dodao kako je ova predstava zapravo mjuzikl u svom žanru.

Dramaturginja Mira Muhoberac rekla je kako se ova izvedba posvećuje autorskom timu i Franu Čali koji su predstavu postavili sedamdesetih godina prošlog stoljeća. 'Frano Čale smjestio je svoju predstavu na početak 20. stoljeća, a mi smo je odlučili smjestiti u 1978. godinu. To uključuje nekoliko perspektiva, onu globalnu povezanu s najvećim glazbenim hitovima tih godina, a druga je lokalna koja smješta našu 'Kafetariju' u druženje s ljudima sedamdesetih godina 20. stoljeća', rekla je Muhoberac te dodala kako nikad u životu nije vidjela toliku predanost glumaca nekoj predstavi.

I glumac Nikša Butijer slaže se s tvrdnjom da novu 'Kafetariju' ne valja uspoređivati sa starom. 'Mi ulazimo u novi prostor srca Grada i borimo se sa svim nedaćama i drugim kafetarijama i naša 'Kafetarija' je u centru svih kafetarija. Ne damo se otamo barem neko vrijeme. Ta predstava jako lijepo korespondira s današnjim vremenom i nadamo se da ćemo probuditi simpatiju za tim starim vremenima', rekao je Butijer.

Glumac Nikša Kušelj rekao je kako je oduvijek htio raditi s Vinkom Brešanom. 'Pitao sam samo kad počinjemo, a oduševljen sam i zbog suradnje s Matom Matišićem. Prekrasna je ekipa, magične sedamdesete', rekao je Kušelj.

U predstavi Frana kafetijera igra Nikša Butijer, a gospara Lukšu Pjer Meničanin. Nikša Kušelj je trgovac Dživo, njegova žena Blage je Marija Škaričić, Maro Martinović navodni je konte Karlo, a njegovu ženu Lukreciju igra Linda Begonja. Anđela Ramljak u ulozi je balarine Slađane, a vlasnik kartašnice je Branimir Vidić Flika. Konobara Franovog igra Nikola Baće. Ostale uloge ostvaruju Nika Burđelez kao dumna, Edi Jertec, Maro Drobnić, Luka Čerjan i Petar Puljić. Festivalski zbor čine članovi Kazališne družine Kolarin. Mate Matišić nastupa i kao izvođač u bendu uz Tomu Matišića i Stanka Kovačića.

Koreografiju potpisuje Ana-Marija Bogdanović, scenograf je Marin Gozze, kostimografkinja Doris Kristić, a dizajner svjetla Rade Stamenković.

'Kafetarija' u režiji Vinka Brešana premijerno će biti izvedena 31. srpnja ispred Sponze, uz izvedbe 1., 2., 3., 4. te dodatnu 5. kolovoza koja je dodana u program zbog iznimnog interesa publike.