PLAN ZA OTVARANJE IGARA

Mani Gotovac pogasit će sva svjetla na Stradunu

30.06.2015 u 07:08

Bionic
Reading

Program otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara vrlo malo se mijenjao tijekom proteklih 65 godina. Scenarij ovogodišnjeg otvaranja potpisuje Mani Gotovac, a velikih promjena, suprotno očekivanjima, neće biti ni na svečanom otvaranju 66. Igara. Ipak, Mani je za tportal.hr otkrila nekoliko zanimljivosti koje sprema za 10. srpnja na Stradunu

'Scenarij se temelji na dosadašnjim otvaranjima koja su se vrlo malo mijenjala i poštuje ih, ali ih interpretira na nov način', otkriva nam i objašnjava da će prvi put otvaranje Igara režirati televizijski redatelj, a ne kazališni, na čemu je inzistirala od samog početka.

Uloga redatelja pripala je tako Ivanu Miladinovu koji će suvremenom tehnologijom 21. stoljeća pokazati priču o Dubrovačkim ljetnim igrama kroz 65 godina njihova postojanja. Na zidovima Sponze i Luže bit će prikazivani isječci iz povijesti Igara dok će istovremeno isti taj isječak govoriti glumac na posve drukčiji način.

Što je s 'Elementarnim česticama'?

Sporne 'Elementarne čestice' još nisu na službenim stranicama DLJI-a uvrštene u program, iako posljednje informacije govore da će biti izvedene na Lovrijencu. Zašto Houellebecqove predstave još nema na programu, Gotovac ne zna i ne želi nagađati. Jedino što zna i u što je sigurna je to da glumci iz raznih krajeva s redateljem Ivicom Buljanom u Kazalištu lutaka svakodnevno odrađuju po dvije probe.

I sam početak otvaranja, po najavama Mani Gotovac bit će dosta neobičan.

U maksimalnom mraku koji se može postići na Stradunu i ispred crkve sv. Vlaha naš će poznati tenor pjevati 'Nessun Dorma', ariju iz Puccinijeve opere 'Turandot' koja kaže 'Noćas nitko ne spava'. Za vrijeme izvedbe te arije, koja završava riječima 'Pobijedit ću, pobijedit ću', polako će se paliti sva moguća svjetla u predjelu gdje se otvaraju Igre i na čitavom Stradunu. Kad se popale sva svjetla, počinje program otvaranja.

Nessun Dorma


'To je apsolutno jedna novina, ali iza koje ide sve što je klasično ugrađeno u otvaranje', otkriva nam Mani Gotovac.