NAKON 'ČESTICA'

Mani Gotovac o priležnicima, uguznicima i doušnicima iz Dubrovnika

24.07.2015 u 10:50

Bionic
Reading

Ravnateljica Dramskog programa Dubrovačkih ljetnih igara Mani Gotovac na sebi svojstven način obračunala se s onima koje smatra odgovornima za dizanje hajke zbog predstave 'Elementarne čestice' koju je režirao Ivica Buljan prema istoimenom romanu Michela Houellebecqa

Predstava 'Elementarne čestice' premijerno je izvedena početkom tjedna pod policijskim osiguranjem. Mjesecima prije no što su i krenule pripreme za predstavu u javnosti se vodila rasprava oko sigurnosnog rizika koji izvođenje Houellebecqa eventualno nosi, a u raspravu se živo uključio i sam ministar policije. Nakon premijere Mani Gotovac otvorila je dušu i odgovornost za svu nastalu strku prebacila na 'ultradesnicu'. U izjavi danoj Jutarnjem listu kazala je da ultradesna lokalna politika nekako unaprijed nanjuši umjetnički događaj.

'Izbor djela prevedenog na 37 jezika, nagrađivanog i gotovo najčitanijeg romana u Europi, kao što su Houellebecqove 'Elementarne čestice', njima ne znači ništa. Niti im znači izbor glumaca koji svoj posao ne odrađuju, nego mu se u cijelosti, etički i estetski, glumački i ljudski posvećuju. Najmanje se pak razumiju u izbor redatelja', izjavila je Gotovac za Jutarnji list. Na upit misli li na dubrovačko-neretvanskog župana Dobroslavića, kazala je da se radi o hobotnici koja se infiltrirala na raznim mjestima u tom gradu.

'Svi oni zajedno angažiraju bezbrojne priležnike, uguznike i doušnike ne bi li uništili taj umjetnički rad. Ali tu nailaze na nerješiv slučaj. Jer umjetnost, kada je doista o umjetnosti riječ, nije ulovljiva', zaključila je Mani Gotovac.