'MEDENA ZEMLJA' BEZ KIPIĆA

Makedonci su se nadali Oscaru, ali ipak su ponosni: 'Dijelite sve s drugima kao ja s pčelama'

10.02.2020 u 06:43

Bionic
Reading

Na nedjeljnoj dodjeli Oscara u holivudskom Dolby Theatreu jugoistočna Europa imala je svog predstavnika u obliku sjajnog makedonskog dokumentarca 'Medena zemlja' Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova, koji je bio nominiran za najbolji strani i dokumentarni film. Unatoč velikim očekivanjima, priča o Hatidže, nevjerojatno snažnoj ženi iz srca Makedonije koja proizvodi med u ravnoteži s pčelama i prirodom, ipak je ostala bez zlatnog kipića. No optimizam kod Hatidže i ostatka filmske ekipe nije posustao

Kao prvi film u povijesti koji je bio istovremeno nominiran u kategoriji za dokumentarni i strani film, a obzirom na aktualnost teme u doba klimatskih promjena, ali i veliki broj slavnih koji je proteklih dana podržao Hatidže i njezinu životnu priču, 'Medena zemlja' s pravom se nadala barem jednom Oscaru.

Ipak, južnokorejski Parazit (koji je za američko tržište, baš kao i 'Medenu zemlju' distribuirala producentska kuća Neon), pokupio je većinu nagrada, pa tako i onu za najbolji strani film, dok je kipić za najbolji dokumentarni film uzela 'Američka tvornica'.

No, ovo nije poljulalo entuzijazam s kojim je ekipa filma, predvođena moćnom Hatidže, popratila dodjelu nagrada. Svojim fanovima poručili su da vjeruju u jednostavnu, ali uzvišenu filozofiju Hatidže - pola uzmi, pola daj.

'Iako nismo osvojili Oscara, svjesni smo veličine filma, značaja poruke koju prenosi, moći beskrajnih priča koja se krije u ovoj zemlji i naših talentiranih umjetnika koji ih znaju prenijeti publici', objavljeno je na Facebook stranici filma.

Posebnu poruku za fanove imala je i Hatidže, makedonska Turkinja koju je turska televizija snimila i na crvenom tepihu.

'Moj se život drastično promijenio. Imam novu kuću i sve ide na bolje. Želim da publika iz filma izvuče jednu poruku: dijelite sve s drugima kao ja s mojim pčelama'.

'Medena zemlja' još uvijek igra u hrvatskim kinima, a tportalov osvrt na film pročitajte ovdje.

  • +46
Crveni tepih na dodjeli Oskara 2020. Izvor: Profimedia / Autor: Robyn Beck / AFP / Profimedia