PROVOCIRAO GOLOTINJOM

Makedonci skulpturi Prometeja odjenuli gaćice

28.05.2012 u 12:16

Bionic
Reading

Skulptura Prometeja, koja je proteklog tjedna postavljena u skopskom parku Žena-borac, već danima izaziva kontroverze u makedonskoj javnosti jer je nakon navodnih pritužbi udruga za prava žena doživjela zanimljivu intervenciju

Prometejeva muškost je iznervirala prolaznike pa je iz krugova nevladinih udruga upravi skopske općine Centar stigla pritužba da bi se na skulpturi boga vatre trebala provesti određena intervencija. Udruge su posebno prigovarale zbog toga što je takva skulptura uopće postavljena u parku koji je posvećen ženama-borcima u II. svjetskom ratu.

I tako i bi – već za dva dana, uz suglasnost autora Tome Adžievskog, Prometej je dobio prikladno izliveno, bakreno donje rublje, koje prikriva sporni segment njegova tijela.

Skulptura Prometeja jedna je od nebrojenih izlivenih u sklopu projekta Skopje 2014. koji nastavlja pretvarati makedonski glavni grad u jedinstveni kulturno-povijesni luna-park. Unatoč oštrim kritikama struke i međunarodne javnosti, makedonske vlasti kao da iz inata nastavljaju donositi negativnu pozornost ovom projektu, pa otuda ne iznenađuju glasine koje kolaju makedonskim medijima da iza navodnih prigovora nevladinih udruga zapravo stoji sama vlast.

S druge strane, građani koje je anketirala televizija A1on jednoglasno se slažu s mišljenjem da je Prometejevu muškost nekako trebalo kamuflirati, pa nam ne ostaje ništa drugo nego zaključiti da je spin uspio.

Prilog televizije A1on