'THE LADY FROM ZAGREB'

Majstor krimića Philip Kerr novu knjigu smjestio u vrijeme NDH

19.08.2015 u 17:04

Bionic
Reading

'The Lady from Zagreb' novi je krimić poznatog autora žanra Philipa Kerra, deseta knjiga iz serijala dogodovština berlinskog privatnog detektiva Bernieja Gunthera koji djeluje u vrijeme prije i tijekom Drugog svjetskog rata. U ovom romanu Kerr svojeg najpoznatijeg lika šalje u NDH, 'polja smrti pod kontrolom ustaškog režima', u potrazi za ocem mlade glumice, miljenice Josepha Göbbelsa

Iako se u Hrvatskoj ne voli spominjati NDH niti baviti tim mračnim dijelom nacionalne prošlosti, osim kad se ustaški pozdrav rehabilitira u 'stari hrvatski', čini se da je ustaški režim i dalje jedna od ključnih identifikacije Hrvatske diljem svijeta, sviđalo se to nekome ili ne. Pokazuje to i novi krimić Britanca Philipa Kerra (rođen 1956), 'The Lady from Zagreb', objavljen početkom ljeta u SAD-u u nakladi G.P. Putnam's Sons, čija je radnja smještena u Zagreb 1942. i 1943, 'u Hrvatsku i polja smrti koja kontroliraju ustaše', kako stoji na koricama knjige. NDH je 'savršen teritorij za cinike koji nikome ne vjeruju', navodi se.

Glavni lik 'The Lady from Zagreb' je Bernie Gunther, bivši berlinski policajac koji je izgubio radno mjesto zbog neslaganja s nacističkim režimom, a onda spletom okolnosti završio kao privatni detektiv u službi nacističkog ministra propagande Josepha Göbbelsa (kojeg Gunther vidi kao 'maligno i razumljivo napušteno dijete'), te dolazi u Zagreb sa zadatkom da pronađe oca mlade glumice Dalije Dresner, a nju pak nagovori da se vrati u Njemačku i glumi u novom propagandnom filmu poznatog njemačkog studija UFA, od dolaska Adolfa Hitlera na vlast pod potpunom kontrolom nacista. No ovog puta stari cinik Gunther, u međuvremenu već 47-godišnjak, gubi svoju distancu od zadatka te se zaljubljuje u lijepu glumicu.


Kerr je Bernieja Gunthera u jednom intervjuu opisao kao 'romantičnu figuru, čovjeka koji voli svoju zemlju i očajava što ju je otela skupina najgorih gangstera' te se 'ne ponaša uvijek junački', ali se ni 'ne zavarava vezano uz svoju vlastitu krivicu' u tome kako preživljava u nacističkoj Njemačkoj. 'The Lady from Zagreb' deseti je roman u serijalu o Guntheru koji pokriva vremenski period od kraja Weimarske Republike pa sve do Hladnog rata.

Washington Post u pohvalnoj kritici romana piše da je 'The Lady from Zagreb' knjiga 'puna horora', 's vremena na vrijeme olakšanog s malo humora i romantike'. Kada Gunther pronađe oca Dalije Dresner, inače bivšeg svećenika, otkriva ga na čelu koncentracijskog logora, kako se hvali time da je 'u jednom danu zaklao više od tisuću Srba'. Zaključuje se da je riječ o 'potresnoj priči, vrlo vješto ispripovijedanoj'. Publishers Weekly pak smatra da je riječ o vrhunskom romanu, u kojem se 'kombinira misterija u stilu Raymonda Chandlera s nemilosrdnim pogledom na zločine nacista i njihovih saveznika', odnosno ustaša. 

Možda je 'The Lady from Zagreb' i dobra prilika za prevođenje romana Philipa Kerra na hrvatski jezik, s obzirom na tematiku.