MUZEJ U BRUXELLESU

Magritteova slika ukradena usred bijela dana

24.09.2009 u 14:40

Bionic
Reading

Slika belgijskog slikara nadrealista Renea Magrittea naslovljena 'Olympia' čija se vrijednost procjenjuje do tri milijuna eura, ukradena je u četvrtak ujutro u muzeju u Bruxellesu neposredno nakon otvaranja, priopćeno je iz policije i uprave muzeja.

'Dvije osobe,od kojih jedna azijatskog tipa, govoreći engleski i francuski, upale sunaoružane pištoljem u muzej neposredno nakon otvaranja' u četvrtak,istaknuo je Andre Garitte, kustos Muzeja Rene Magritte.

Muzej je smješten u sjevernom predgrađu Bruxellesa - Jetteu. Razlikujese od velikog Muzeja Magritte upravo inauguriranog u gradu.

'Dvojica muškaraca otkrivena lica primorala su dvoje od trojezaposlenih da legnu na tlo a jedan od kradljivaca preskočio je staklenupregradu od metar i pol koja dijeli sliku od posjetitelja', nastavio jeon.

Nije bilo ozlijeđenih iako se još dvoje posjetitelja utrenutku događaja nalazilo u muzeju gdje su belgijski slikar i njegovasupruga Georgette živjeli 24 godine a koji je služio i kao okupljalištebelgijskim nadrealistima.

'Pobjegli su sa slikom prvo pješice a onda se ukrcali u automobil', kazao je glasnogovornik policije u Bruxellesu.

Slika za koju je pozirala Georgette Magritte predstavlja ležeći akt saškoljkom na trbuhu. Veličine je 60x80 cm a vrijednost joj seprocjenjuje na 750.000 do tri milijuna eura.