'PANSION EDEN'

Mađarski redatelj kojega Orbán ne može smisliti predstavlja autorski projekt u ZKM-u

05.12.2018 u 10:38

Bionic
Reading

Predstava 'Pansion Eden', autorski projekt mađarskog redatelja Árpáda Schillinga o obitelji čije mračne tajne počnu izlaziti na vidjelo, premijeru će u Zagrebačkom kazalištu mladih imati 15. prosinca, a u njoj glume Hrvojka Begović, Dado Ćosić, Petar Leventić, Edvin Liverić, Filip Nola, Urša Raukar, Rakan Rushaidat, Doris Šarić Kukuljica i drugi

Schillingu je ovo prva režija u Hrvatskoj, a projekt je dugo imao radni naziv 'Furgon', nadahnuto pričom iz Mađarske, o krijumčarima ljudima koji su otpočetka znali da hladnjača nije prikladno vozilo za prijevoz živih bića. Dogodila se tragedija, a slučaj je u prvoj fazi osmišljavanja fabule 'Pansiona Eden' u Mađarskoj doživljavao svoj sudski epilog.

U središtu predstave 'Pansion Eden' jedna je obitelj koja pokušava preživjeti usred rata i kapitalističkih pravila, pri čemu moraju učiniti i neke ružne stvari koje potom pokušavaju sakriti. Istina, međutim, počinje izlaziti na vidjelo.

Glume Hrvojka Begović, Katarina Bistrović Darvaš, Zoran Čubrilo, Dado Ćosić, Petar Leventić, Edvin Liverić, Filip Nola, Urša Raukar, Rakan Rushaidat, Doris Šarić Kukuljica, Mateo Videk i Tina Orlandini.

Renomirani mađarski redatelj Árpád Schilling, koji trenutno živi u Francuskoj kamo se preselio zbog politike Viktora Orbána, na europskoj kazališnoj sceni pojavio se krajem 1990-ih. Kazalište Krétakör utemeljio je 1995., a vremenom je zbog društvenog angažmana te grupe dospio na listu potencijalnih prijetnji nacionalnoj sigurnosti Mađarske. Država je kazalište stavila pod istragu i financijsku blokadu te mu onemogućila djelovanje.

Pansion Eden Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ZKM/Marko Ercegović

'Schilling nije smatrao svoje kazalište političkim i u svojim je predstavama izbjegavao izravno spominjati politiku, no s obzirom na teme kojima se bavio bio je svjestan da se politika ne može izbjeći. Kazalište 'ovdje i sada' u svim bi sustavima bilo promatrano kao subverzivni i potencijalno opasan element. Kazalište kakvom je posvećen Arpad Schilling, u zemlji kakva je danas Mađarska, proglašeno je nepoželjnim elementom. Kao kulturni, društveni i politički aktivist Arpad Schilling svakom projektu pristupa promatrajući ga kao novi izazov, tražeći nove odgovore, nudeći glumcima i publici izvoran, duboko promišljen pogled na temu kojom se odlučio baviti, stoga i pitanja koja svaki njegov projekt postavlja 'sada i ovdje' mnogima vjerojatno neće biti ugodna', napisala je o redatelju kazališna kritičarka Lidija Zozoli u njegovom portretu za ZKM.

Redatelj je, dodaju, zagrebačkoj publici već poznat po 'BLACKlandu', satiričkoj predstavi o stanju mađarskog društva nakon ulaska u EU, s kojom je gostovao 2007. na Festivalu svjetskog kazališta, dok je na Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci gostovao s predstavom 'Galeb', koja je i nagrađena za najbolju predstavu festivala te režiju.

U Berlinu je 2001. režirao 'Valpurginu noć' Venedikta Vasiljeviča Jerofejeva (Schaubühne), a 2002. postavio je Shakespeareova 'Rikarda Trećeg' u Piccolo Teatru u Milanu.

Svoj kreativni tim je 2008. restrukturirao, prešavši iz repertoarnog sustava na projekte.