METROPOLITAN UŽIVO

'Madame Butterfly' u Lisinskom

06.03.2009 u 11:52

Bionic
Reading

Posjetitelji Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog imat će prilike pratiti izravni prijenos opere 'Madame Butterfly' Giacoma Puccinija koja se će izvoditi u slavnom njujorškom Metropolitanu 7. ožujka u 19 sati

Tragična pripovijest o gejši događa se u Nagasakiju početkom 20. stoljeća. Prema tamošnjim običajima, ona se morala udati za stranoga mornaričkog časnika. Brak nije supruga ničim obvezivao, bio je tek zakonski oblik ljubavnog odnosa, a napuštene Japanke proživljavale su svaka na svoj način svoju sudbinu. Japansku tragediju u tri čina na scenu je postavio preminuli redatelj Anthony Minghella.

Subotnjom izvedbom ravnat će dirigent Patrick Summers. Čileansku sopranisticu Cristinu Gallardo-Domâs koja je pjevala u ulozi Madame Butterfly u novoj produckiji opere na otvorenju sezone 2006/2007. zamijenit će izvrsna Patricia Racette. Ulogu Pinkertona tumači jedan od najpoznatijih lirico spinto tenora današnjice, Marcello Giordani. Giordani je debitirao 1986. na festivalu u Spoletu kao Vojvoda od Mantove u 'Rigolettu'. Dvije godine poslije u Scali je pjevao Rodolfa u 'La Boheme', što je označilo početak njegove svjetske karijere.

Uloge Suzuki i Sharplessa povjerene su američkim umjetnicima Mariji Zifchak koja ju je pjevala i na premijeri te baritonu Dwayneu Croftu, dobitniku ugledne nagrade zaklade Richarda Tuckera 1996. godine, koji je u Metropolitanu nastupio više od tri stotine puta u 25 uloga.