Galerija Događanja, 1. travnja

Lucija Mihić na izložbi 'Arhiv sjećanja' o temi traume

29.03.2022 u 14:24

Bionic
Reading

Mlada zagrebačka umjetnica Lucija Mihić na izložbi 'Arhiv sjećanja', koja se otvara u Galeriji Događanja u petak, 1. travnja, predstavlja radove kojima se na suptilan način bavi temom traume

Naziv izložbe ujedno je i jedan od radova kojim je autorica diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti 2021. godine.

Šest panela velikih dimenzija i jedan video rad

Kako se ističe u najavi, njezinih šest panela velikih dimenzija i video rad su tragovi ponavljajuće geste kojom ona ritualno i apstraktno pristupa vlastitoj traumi, pri čemu za njezinu markaciju uzima kod, odnosno datum događaja. Iskustvo tako svodi na bilježenje znaka traume, konvencionalne odrednice događaja – njegove točke vremenu.

Simbole/brojeve potom ponavlja tijekom 24 sata izvedbe rada i "upravo tim postupkom otkriva mehanizam traume, tendenciju povratka na ishodište, repeticiju, kao mehanizam želje za razrješenjem ali i potvrde iskustva", dodaje se.

Iz Galerije Događanja kažu kako, dok je traumatska repeticija često nesvjesna, prikrivena, umjetnica u ovom radu taj mehanizam tretira s punom sviješću, gotovo repetirajući, umnažajući samu repeticiju te usustavljajući i apstrahirajući sam događaj na njegovu vremensku, racionalnu oznaku.

Lucija Mihić (1997., Zagreb) u svojim radovima se bavi dekonstrukcijom (anti)materije i njenog značenja, s ciljem interakcije s promatračem. Izlagala je na nekoliko grupnih izložbi u Zagrebu te je sudjelovala na više umjetničkih radionica i projekata, a njezina će se izložba u Galeriji Događanja moći pogledati do 23. travnja.