PROJEKT OD 100 MILIJUNA EURA

Louvre proširuje zbirku islamske umjetnosti

09.01.2012 u 12:58

Bionic
Reading

Francuski muzej Louvre pokrenuo je veliku akciju prikupljanja 10 milijuna eura potrebnih kako bi se zaokružila financijska konstrukcija gotovo 100 milijuna eura vrijednog projekta proširenja muzejske zbirke islamske umjetnosti, koji bi trebao biti dovršen do ljeta

Ukupni troškovi proširenja, uključujući građevinske radove, obnovu pročelja, postavljanje zbirki, te uvođenje ostalih muzeografskih sadržaja, premašuje 98,5 milijuna eura.

Od toga, francuska država daje 31 milijun eura, dok Louvre iz vlastitih sredstava planira izdvojiti 1,5 milijuna eura.

U projektu sudjeluju i čelnici nekoliko islamskih država, među kojima se ističe marokanski kralj Muhamad VI, ali i kuvajtski emir i omarski sultan, te Republika Azerbajdžan, koji ukupno doprinose s 26 milijuna eura. Od pojedinačnih donatora i tvrtki dosad je prikupljeno 30 milijuna eura, dok je glavni mecena zbirke Zaklada saudijskog princa Al-Walid bin Talala, koji je kao privatni donator ukupno u projekt uplatio 17 milijuna eura.

Projekt financira i nekoliko francuskih tvrtki, među kojima i Zaklada Total, koja je donirala ukupno 6 milijuna eura, industrijska grupacija Lafarge, koja sudjeluje s 4,5 milijuna eura, te tvrtka Bouygues Construction (milijun eura).

Muzej planira kroz pojedinačne donacije prikupiti i 500 tisuća eura za financiranje restauracije i montaže dva artefakta egipatske arhitekture koji će također biti dio zbirke.

Izvršni direktor Louvrea Henri Loyrette kazao je da se akcija prikupljanja, započeta 1. prosinca, zasad 'odvija dobro', te da je u mjesec dana prikupljena polovica planiranog iznosa. 'Uvjereni smo da ćemo prikupiti sva potrebna sredstva. Nisam zabrinut', kazao je Loyrette.

S gotovo 35 tisuća artefakata raspoređenih na 60.600 četvornih metara, Muzej Louvre jedan je od najvećih svjetskih muzeja, te ujedno jedan od najposjećenijih. Nalazi se u zdanju nekadašnje kraljevske palače u središtu Pariza.