ŽIVOT NA PIJEDESTALU

London traži žive spomenike

23.04.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Britanski umjetnik Antony Gormley krenuo je u potragu za ljudima koji su voljni postati živa umjetnička djela i biti izloženi na londonskom Trafalgar Squareu

Gormley traži više od 2.400 ljudi za stajanje na pijedestalu smještenom na centralnom londonskom trgu, jedan sat dnevno tijekom sto dana, počevši sa 6. srpnjem. Volonteri, koji se mogu prijaviti na internetskim stranicama projekta, u 60 minuta svoga nastupa mogu raditi što god ih je volja, samo da je riječ o legalnim aktivnostima. Umjetnik smatra da će njegov projekt naziva 'One and Other' svima pružiti priliku da se predstave, a od pojedinih kandidata očekuje i 'neobično i luckasto ponašanje'.

'Jedan od ciljeva izlaganja živog bića na mjesto spomenika je spoznaja o tome kako se čovjek osjeća sam suprotstavljen gomili', prenosi BBC. Londonski gradonačelnik Boris Johnson podržava ideju te je građanima poručio da se prijave u što većem broju. ''One and Other' pruža priliku da se pretvorite u umjetničko djelo i stvorite nešto neočekivano, neponovljivo i divno u našem gradu', rekao je Johnson.

Prijaviti se mogu samo stanovnici Velike Britanije, a čitav projekt moći će se uživo pratiti putem interneta.