TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Lokalni izbori na TV-u: HRT-ova dosada, RTL-ova 'samo zabava' i Bago u zemlji grafikona

19.05.2017 u 10:14

Bionic
Reading

Bliže se lokalni izbori, a televizije s nacionalnom koncesijom s različitim uspjehom pokušavaju nekako sve to utrpati u svoj informativni program. HTV se najviše trudi poštivati svoje zakonske obaveze pa je osuđen na dosadu i dio programa koji će većina gledatelja s digitalnim prijemnicima 'skipati', Nova je već postala majstor za grafikone i dijagrame proizašle iz istraživanja javnog mnijenja, a RTL funkcionira po principu 'ako se dogodilo nešto zanimljivo, izvijestit ćemo, a ako nije, tko šljivi lokalne izbore'.

Kao i prije zadnjih parlamentarnih izbora, tako i ovih dana, uoči lokalnih izbora, svako mi malo dođe žao naše javne televizije. Nemojte me preozbiljno shvaćati, nije da mi ih je zbilja žao i da ronim suze nad njihovom teškom sudbinom, ali gledam ja njih kako pokrivaju tu temu lokalnih izbora, prisjetim se što mi je prije zadnjih parlamentarnih izbora bio rekao njihov čovjek zadužen za praćenje izbora na HRT-u i onda pomislim na to da vjerojatno i sada imaju takvu neku hrpu pravila. Ta ih pravila vjerojatno i sada prisiljavaju da predizborna događanja prate na iznimno dosadan i suhoparan način, da paze na to da ne bi nekim kandidatima dali više vremena nego nekim drugim kandidatima, pa makar i ovi potonji imali jednako šanse za pobjedu na izborima kao i za osvajanje Mount Everesta u sljedećih dvadeset minuta - te da sva moguća područja Republike Hrvatske predizborno obrađuju u desetominutnim blokovima trećeg Dnevnika. Vjerojatno bi oni, jadni, sve to puno bolje odradili da nisu opterećeni tim pravilima. Silno se trudim vjerovati u to.

Prije zadnjih sam se parlamentarnih izbora bila obratila HRT-ovu čovjeku koji je bio zadužen za primjenu tih pravila i on mi je to bio objasnio te mi poslao sve materijale iz kojih su se ta pravila mogla iščitati. Još i danas imam PTSP od pokušaja probijanja kroz sve začkoljice, finte i fore koje kakti osiguravaju pravedno medijsko praćenje predizborne kampanje. Ovaj mi put ništa slično ne pada na pamet - nisam proučavala kakva su točno HTV/DIP-ova pravila za praćenje lokalnih izbora na javnoj televiziji - pa unaprijed naslijepo zaključujem da je praćenje predizborne kampanje na HTV-u tako ubitačno dosadno i ofrljasto upravo zbog njih.

Debata kandidata za gradonačelnika Splita u 'Otvorenom' - jedna od rijetkih TV emisija u ovoj kampanji koja se prepričavala

Ne znam jeste li vi, kao gledatelji, uopće išta povezano s lokalnim izborima zamijetili na HTV-u - jer većina gledatelja nije - ali osim u regionalnim emisijama i pokojem izletu popodnevnih mozaičnih emisija, Dnevnici HTV-a lokalnim se izborima uglavnom bave tako da u Dnevniku 3 opale jedan blok priloga povezanih s lokalnim izborima u svim onim krajevima Republike Hrvatske za koje nitko osim njihovih stanovnika nikad nije čuo, a i neće jer moš mislit kako neki tamo N.N. (podaci nepoznati apsolutno svima) iz Gornjih Zbrkanovaca prati priloge o tome kako Most stoji u općni Žučni Kamenci. 

Istina, ti su prilozi nešto malo zanimljiviji nego ona suluda prikazivanja svih kandidata sa svih lista koja je HTV prikazivao prije parlamentarnih izbora, ali i dalje je riječ o uglavnom besmisleno utrošenom vremenu jer se to nikome živom ne da gledat. Jedine situacije u kojima taj predizborni trećednevnički blok živne jesu one u kojima, recimo, Plenky odluči posjetiti svoje hrabre stranačke sudruge iz Velikog Krša ili one u kojima, na primjer, Bernardić bubne neki biser obilazeći simpatizere u Lijevim Ježincima. 

I dok se javna televizija zbog svoje specifične uloge i štreberskog praćenja predizbornih pravila (pitam se jesu li tako savjesni u svemu) mora oslanjati na takve incidente i provale, neki komercijalci lokalne izbore registriraju samo u takvim slučajevima. OK, malo pretjerujem, nije da su sad baš podigli sve četiri u zrak, nije da informativne emisije pune sve samim banalnostima, a lokalne izbore primijete samo kada Bandić ode na operaciju, ali skoro. Takav mi je barem dojam ostavio informativni program RTL-a. Imaju oni svoje načine na koje pokrivaju temu lokalnih izbora - i dovodili su neke istaknutije goste u studio, i razgovarali su s njima i znali su popratiti pokoji važniji događaj u informativnim emisijama, ali im ne pada ni na kraj pameti da pokrivaju baš sve i baš svugdje. Samo ono što im je zanimljivo. 

Ovako Nova TV najavljuje praćenje lokalnih izbora

Nova TV, pak, već ima veteranski staž u svojoj finti. Oni se, čim netko kaže POLITIKA, a posebice kada se spomenu IZBORI, odmah uhvate anketa, statistike i videozida na kojem će prikazivati grafikone i postotke. Naravno da poprate oni tu i tamo i još pokoji lokalno-predizborni događaj, kandidata ili pojavu, ali crtići iz serijala 'Mislav u zemlji rezultata istraživanja' njihov su glavni predizborni žanr. Ne kažem ja da je u tome bilo što loše, a i činjenica je da i ja rado pogledam kako glede izbora gradonačlenika dišu Osječani, Dubrovčani i Delničani - no možda bi nama, glasačima, u predizborno vrijeme ipak trebali ponuditi malo više informacija o tome što nam nude pojedini kandidati/platforme, a ne da nas pretežno obavještavaju kako ćemo, prema rezultatima istraživanja, glasati mi sami. 

Sve u svemu, kada se sumira sve što televizije s nacionalnom koncesijom čine u predizborno vrijeme, stječe se dojam da se baš nisu pretrgli od inovativnosti ni truda. HRT je, kao što sam već konstatirala, napravio jedan MRAVLJI iskorak iz onoga da predstavlja svakog bogovetnog kandidata sa svake liste, pa sad ima te desetominutne sažetke u Dnevniku 3, ali je to i dalje dosadno. Nova TV i dalje većinu svojeg predizbornog izvješćivanja vrti oko prezentacije rezultata ispitivanja javnog mišljenja, što je okej, ali bi dobro došlo da tu vještinu prezentacije primijene i na još neke sadržaje. RTL ima filozofiju po kojoj - ne uvijek, ali uglavnom - izvještava upravo onoliko da mu se ne može spočitnuti da ignorira priču, a mimo toga samo ako netko nešto baš plodonosno bljezne. 

Ni u jednoj od opisanih situacija nema ničega tragičnog, ali bogami ni odličnog. Pitanje samo jesu li za takvu mlakost krivi preniski standardi domaćih televizija ili ona proizlazi iz političke situacije u zadnjih nekoliko godina, koja je izazvala apatiju biračkog, pa tako i gledateljskog tijela. Ne bih se usudila ponuditi definitivan odgovor bez jednog od onih istraživanja s Novinih videozidova, ali vjerujem da ga svi naslućujemo.