OSVJEŽITE SE FILMOVIMA

Ljeto u kinu Europa počinje već ove nedjelje

08.06.2016 u 12:57

Bionic
Reading

Ovo će ljeto, sudeći prema meteorološkim prognozama, biti dugo i toplo, a u kinu Europa ove godine ono počinje ranije nego igdje drugdje: naime, već od nedjelje, 12. lipnja, kreće ljetni program kina Europa!

Kultno zagrebačko kino u Varšavskoj 3 već se tradicionalno ljeti pretvara u osvježavajuću filmsku oazu. Ovogodišnji će ljetni program ‘Propustili ste, pogledajte!’ okupiti gotovo 50 filmskih naslova koji su tijekom godine prikazivani u sklopu redovitog programa. U ljetnoj programskoj shemi naći će se tako, primjerice, hit ostvarenja europske kinematografije poput ‘Jastoga’, bizarno duhovite mračne satire o svijetu budućnosti s Rachel Weisz i Colinom Farrellom u glavnim ulogama i u režiji vodećeg grčkog redatelja Yorgosa Lanthimosa, ‘Mladosti’ oskarovca Paola Sorrentina s impresivnom glumačkom ekipom predvođenom Michaelom Caineom i Harveyjem Keitelom, ili pak urnebesne belgijske komedije ‘Potpuno novi zavjet’ Jaca Van Dormaela. Američku filmsku scenu predstavljaju, između ostalih, ‘Spotlight’ Toma McCarrthyja, dobitnik Oscara u kategorijama najboljeg filma i najboljeg scenarija, te ‘Carol’, film o ljubavnom odnosu dviju žena iz njujorškog miljea 1950-ih u režiji Todda Haynesa, kultnog američkog predstavnika indie i queer kinematografije.

Od velikih festivalskih uspješnica manjih nacionalnih kinematografija izdvaja se mađarsko ostvarenje ‘Saulov sin’ Lászla Nemesa, jedan od najoriginalnijih filmova protekle godine koji je među brojnim priznanjima nanizao i prestižne zlatne kipiće – Oscara i Zlatni globus – te Grand Prix festivala u Cannesu. Filmofili nikako neće propustiti ni venezuelanski film ‘Izdaleka’ Lorenza Vigasa, pobjednički naslov lanjske Mostre, kao ni toplo i duhovito islandsko ostvarenje o dva tvrdoglava ostarjela brata ‘Ovnovi’ Grímura Hákonarsona

Protekla se sezona pokazala vrlo uspješnom i za hrvatski film: od domaćih predstavnika sezonu je otvorio hvaljeni ‘Zvizdan’ Dalibora Matanića, ovjenčan nagradom žirija prestižnog programa ‘Izvjestan pogled’ Filmskog festivala u Cannesu, a nastavio se sa zabavnim ostvarenjem Antonija Nuića ‘Život je truba’, komedijom ‘Narodni heroj Ljiljan Vidić’ Ivana Gorana Viteza te na Berlinaleu nagrađenom psihološkom dramom ‘S one strane’ Zrinka Ogreste.

Dokumentarni žanr bit će zastupljen nizom ostvarenja, među kojima se nalaze Oscarom ovjenčan dokumentarac o tragičnoj sudbini jedne od najvećih glazbenih zvijezda današnjice ‘Amy’, zatim dirljivo filmsko svjedočanstvo afričke stvarnosti pod nazivom ‘Dolazimo u miru’ u režiji Huberta Saupera, intrigantan igrano-dokumentarni film o mitovima Hladnog rata ‘Houston, imamo problem!’ Žige Virca i brojni drugi.

No filmsko ljeto u kinu Europa nije rezervirano samo za reprizne naslove: svoju redovitu kino distribuciju u ljetnim će mjesecima imati i nekoliko novih naslova: divlje nepredvidljiv i senzualan triler ‘Rasprskavanje’ (’A Bigger Splash’) talijanskog redatelja Luce Guadagnina s Tildom Swinton i Ralphom Fiennesom, film ‘Ma ma’ Julija Medema u kojoj glavnu ulogu tumači Penélope Cruz, biografski film ‘Pelé: legenda je rođena’ o slavnom brazilskom nogometašu, dokumentarni film ‘Janis’ o glazbenoj ikoni hippie generacije J. Joplin te novi film Branka Schmidta ‘Imena višnje’

Većina ovih filmova, točnije oni koji su nastali izvan engleskog govornog područja, prikazat će se i uz titlove na engleskom jeziku u sklopu ljetnog programa ‘Subtitled T-days’. Riječ je o ljetnoj verziji redovnog godišnjeg programa ‘Subtitled Tuesdays’ koji već drugu godinu zaredom, kao odgovor na potrebe sve brojnije inozemne publike, na veliko platno kina Europa svakog utorka donosi filmove s dvojezičnim (hrvatsko-engleskim) titlovima.

Kino Bibijada, program namijenjen dječjoj publici, i ovog ljeta donosi sedam pažljivo odabranih dugometražnih igranih i animiranih ostvarenja, i to potpuno besplatno!Svake srijede i nedjelje s početkom u 17 h najmlađe će posjetitelje razveseljavati junaci filmova kao što su ‘Nevidljivi dječak’ Gabrielea Salvatoresa, dobitnik 'europskog dječjeg Oscara', australski kino hit ‘Oddball’ o junačkom podvigu istoimenog psa, te Oscarom nagrađeni animirani film ‘Pjesma mora’. Njima će se pridružiti i naš legendarni profesor Baltazar, koji će u ukupno 34 kratkometražna animirana filma, tematski raspoređena u šest blokova, rješavati probleme svojih sugrađana. Osim filmskih projekcija, najmlađi će imati priliku sudjelovati i u dodatnim sadržajima, a i njihovi odrasli pratitelji dobrodošli su na ovoj dvosatnoj filmskoj zabavi.

Informacije o programima kina Europa potražite na www.kinoeuropa.hr.