KULTURNI VODIČ

Ljeto je na izdisaju, ali stiže nam vruća jesen: Evo koja nas zanimljiva događanja očekuju

04.09.2018 u 06:40

Bionic
Reading

Početak je rujna i krajnje je vrijeme da provjerimo što se sve od kulturnih zbivanja sprema ove jeseni. Izložbe, filmski i glazbeni festivali, koncerti, kazališni spektakli - ima svega, a mi smo se pobrinuli da na jednom mjestu skupimo one najveće i najzanimljivije

Izložbe

Ove godine Vlaho Bukovac zasigurno će biti hit kad su u pitanju izložbe, jer je jednu veliku imao još u siječnju, u Galeriji Klovićevi dvori, a druga velika mu se sprema u Umjetničkom paviljonu 3. listopada. Prema najavi, ta će ponuditi sasvim drugačije viđenje voljenog domaćeg slikara, odnosno njegova će djela predstaviti uz ona njegova profesora u École des Beaux-Arts, Alexandrea Cabanela, pod nazivom 'Vlaho Bukovac i Alexander Cabanel, povijesni susret učenika i učitelja'.

Klovićevi dvori Umjetničkom paviljonu u listopadu kontriraju uvijek popularnom retrospektivom, ovaj put onom grafičarke Nevenke Arbanas, u čijoj je pripremi uz autoricu sudjelovao Tonko Maroević. Uključuje oko 350 njezinih radova, među kojima će noviji, prema najavama, pružiti uvid u neke od tehnika grafike koje su nedovoljno vrednovane i prepoznate. U studenom Klovićevi pak otvaraju retrospektivu Nikole Reisera - s oko 200 umjetnina, slika, crteža i grafičkih mapa umjetnika - a u prosincu i Vladimira Becića.

Moderna galerija pred kraj jeseni također otvara retrospektivu Nikole Mašića, a Mimara Izeta Đuzela, i to samo u rujnu. Muzej suvremene umjetnosti ide s nešto drugačijim konceptom. U listopadu otvara izložbu posvećenu najznačajnijoj hrvatskoj predstavnici hiperrealizma Jadranki Fatur, ali uz njezin opus ponudit će djela nekih od najcjenjenijih umjetnika američkog hiperrealizma, kao i radove mlađe i srednje generacije u Hrvatskoj, koji su doprinijeli revivalu ovog likovnog smjera.

U studenom je pak u MSU na programu i jedan od najvećih domaćih strip autora Andrija Maurović, na čijoj će se izložbi moći vidjeti širok spektar radova, od onih s ideološkim predznakom sve do erotskih i pornografskih.

U MSU se, osim toga, u prvoj polovici rujna, u sklopu Međunarodnog festivala fotografije Organ vida, može pogledati izložba 'Uključene, aktivne, svjesne - ženske perspektive danas', na kojoj će radove predstaviti 20 umjetnica iz raznih krajeva svijeta. Festival uključuje još niz izložbi na drugim zagrebačkim lokacijama, od kojih najtoplije preporučujemo 'Povijest mizoginije, poglavlje 1.' španjolske umjetnice Laie Abril, koji obuhvaća povijesni pregled pristupa abortusu i daje edukativan pogled na njega.

Listopad u Zagrebu rezerviran je za veliku izložbu Hrvatskog društva likovnih umjetnika 'Okruženju usprkos', kojom HDLU obilježava 150. godina postojanja. Otvara se 26. listopada, a dan prije nje Muzej za umjetnost i obrt predstavlja 'Izložbu hrvatskog dizajna 1718', središnju i najveću strukovnu dizajnersku manifestaciju u Hrvatskoj, koja se održava od 1999. u bijenalnom ritmu i nudi presjek najnovije produkcije.

Izvan Zagreba, u Splitu u listopadu i studenom na nekoliko lokacija održava se 40. splitski salon te pod nazivom 'Umjetnost preživljavanja' tematizira odnos tržišta i umjetnika. U sklopu njega u Galeriji umjetnina otvara se izložba 'Zašto je važno skupljati suvremenu umjetnost', u kojoj se ranije, tijekom rujna, može pogledati i 'Inventura' Marijana Molnara, jednog od istaknutih predstavnika Nove umjetničke prakse, za čije stvaralaštvo i u zemlji i vani sve više raste interes.

U riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti ove jeseni ističu treću izložbu u sklopu zapaženog projekta 'Risk Change', koja nosi naziv 'Bijeg' i bavi se migracijama, njihovim uzrocima, povodima i posljedicama.

Književnost

Jedan od najpopularnijih francuskih pisaca Frédéric Beigbeder, potom najvažniji portugalski autor srednje generacije José Luís Peixoto te zvijezda američke i nigerijske književnosti, najmlađi autor koji je ušao u finale nagrade Man Booker, Chigozie Obioma samo su neki od gostiju ovogodišnjeg Festivala svjetske književnosti, koji je već počeo i publici na otvaranju predstavio ovogodišnju dobitnicu nagrade Man Booker International, Poljakinju Olgu Tokarczuk.

  • +17
Gostovanjem poljske spisateljice Olge Tokarczuk otvoren 6. Festival svjetske književnosti Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Program traje do 8. rujna u Zagrebu i Splitu, a uključuje retrospektivu i gostovanje redatelja Lordana Zafranovića te gostovanje istaknute hrvatske filozofkinje s respektabilnom francuskom spisateljskom i akademskom karijerom Rade Iveković, kojoj je ovo, nakon više od 20 godina, prvi službeni nastup u Hrvatskoj. Bit će tu i brojnih dvostrukih portreta pisaca, nekoliko okruglih stolova posvećenih aktualnim pitanjima, ali i popularnih književnih matineja na kojima srednjoškolci intervjuiraju domaće autore. Na tapeti će im se, među ostalima, naći i Damir Karakaš.

  • +37
Interliber 2017. Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Sve skupa prilično je dobar uvod za još jedan Interliber, koji iz godine u godinu dokazuje ljubav hrvatskih građana prema knjigama. Prošlo, jubilarno 40. izdanje, s kojega je tportal objavio specijalni izvještaj, imalo je više od 130 tisuća posjetitelja, a i 2018. se u standardnom periodu, prvoj polovici studenog, očekuje slična navala na Zagrebački velesajam, na kojemu će se u paviljonima 5 i 6 naći preko 300 izlagača i pregršt novih naslova.

Kazalište

HNK u Zagrebu domaćin je Festivala svjetskog kazališta, čiji je program ove godine po broju predstava skromniji, ali zato su one tri koje nudi prilično atraktivne. To se prije svega odnosi na 'Pet lakih komada', zastrašujuću predstavu o najzloglasnijem belgijskom ubojici djece i silovatelju Marcu Dutrouxu, u kojoj igraju djeca i tinejdžeri od osam do 13 godina.

Redatelj je kazališna zvijezda, Švicarac Milo Rau, kojemu je ovo prvo gostovanje u Hrvatskoj, kao i Alessandro Serra, koji na FSK stiže s predstavom koju je Udruženje talijanskih kritičara proglasilo najboljom u Italiji u 2017. Riječ je o 'Macbettu', u kojem je čuvena Shakespeareova tragedija spojena s tradicijom sardinijskih karnevalskih procesija i pretvorena u glazbeno-plesno djelo na gotovo zaboravljenom sardinijskom dijalektu, s naglašenim pokretom, jezikom i zvukom. Napravljena je, osim toga, u maniri elizabetanskog kazališta pa glumačku postavu čine samo muškarci.

Treća predstava, koja i zatvara ovogodišnji FSK, djelo je redatelja koji je već poznat zagrebačkoj publici i gotovo pa kućni u HNK-u, Thomasa Ostermeiera, koji dolazi također sa Shakespeareom, odnosno 'Rikardom III'. Uvrnutog kralja utjelovljuje glumac Lars Eidinger te je za izvedbu dobio same pohvale, uspijevajući publiku nasmijati, a potom pošteno isprepadati.

Kazališta su diljem zemlje, dakako, već spremna za sezonu 2018./2019., a publiku očekuju brojne praizvedbe tekstova domaćih autora i kazališne adaptacije nekih od najvećih filmskih hitova, što je u skladu s europskim trendom. Zagrebački HNK, primjerice, za 13. listopada sprema 'Mačku na vrućem limenom krovu', klasično djelo iz zlatnog doba američke drame, koje će režirati Paolo Magelli. Zrinka Cvitešić i Filip Vidović imaju glavne uloge.

Zagrebačko kazalište mladih već 15. rujna starta s 'Probom orkestra', predstavom prema filmskom hitu Federica Fellinija, u režiji Edvina Liverića. Srpski redatelj Boris Liješević pak u Kerempuhu u listopadu na scenu postavlja 'Blue Moon', duhoviti roman Damira Karakaša, a Marko Juraga u Komediji melodramu '39 stepenica', prema kultnom špijunskom trileru Alfreda Hitchcocka. Detaljnije o najavljenim predstavama narednoj kazališnoj sezoni čitajte u velikom pregledu tportala.

Film

U studenom se sprema udarni filmski događaj jeseni, još jedan Zagreb Film Festival, koji je prošle godine napunio 15 godina i na kojemu je u kategoriji najboljeg igranog filma pobijedio bosanskohercegovački redatelj Alen Drljević s 'Muškarci ne plaču'. Još se, dakako, ne zna koji naslovi u 2018. konkuriraju za Zlatna kolica, ali organizatori u devet dana, od 10. do 18. studenog, na uobičajenim lokacijama (kino Europa i Tuškanac, MSU, Dvorana Müller i F22 – Nova akademijska scena) najavljuju preko stotinu projekcija i filmova te čak petnaestak programa.

Jesen je uzbudljiva i što se tiče filmova koji stižu u domaća kina. Već krajem rujna, primjerice, na programu su najprije bajkovita 'Kuća magičnog sata' s Jackom Blackom i Cate Blanchett, a zatim i domaći 'F20', u režiji Arsena Ostojića, koji potpisuje i 'Tu divnu splitsku noć', 'Ničijeg sina' i 'Halimin put'. Prema najavama, riječ je o punokrvnom psihološkom trileru koji potpuno odstupa od europske i hrvatske kinematografije. Scenarij potpisuje politolog i službenik u Hrvatskom saboru Hrvoje Sadarić, a u velikom intervjuu tportalu otkrio je kako mu je bilo surađivati s poznatim redateljem.

Izvor: Screenshot

Listopad i studeni bit će sjajni, pogotovo za ljubitelje akcije i horora jer početkom desetog mjeseca u kina dolazi 'Venom' s Tomom Hardyjem, još jedan film temeljen na stripovima Marvelova svemira, ovaj put o antijunaku, suparniku Spidermana, ali i najnoviji 'Halloween' u režiji Davida Gordona Greena, koji je, sudeći prema foršpanu, strašan kao i originalni film iz 1978. Ujedno je njegov direktni nastavak i prati Laurie Strode te njezin povratak u Haddonfield četiri desetljeća nakon krvavog pokolja Michaela Myersa. Fanove legendarnog horora oduševit će i to što u novom nastavku glume i originalni glumci - Jamie Lee Curtis kao Laurie te Nick Castle kao Myers.

Izvor: Screenshot

U studenom stižu i nastavci 'Creeda' s Michaelom B. Jordanom i Sylvesterom Stalloneom te 'Čudesnih zvijeri i gdje ih naći' J.K. Rowling, ovaj put pod nazivom 'Grindelwaldova zlodjela' u režiji Davida Yatesa. Ne treba zaboraviti ni remake kultnog talijanskog horora 'Suspiria'. Izvornu verziju iz 1970-ih potpisuje Dario Argento, a novu Luca Guadagnino - radnja je sada smještena u Berlin i među glavnim je ulogama sjajna Tilda Swinton.

Glazba

Jesensku sezonu koncerata u Zagrebu otvorit će Let 3, bend koji se 22. rujna, nakon šest godina, vraća u Tvornicu kulture. Iste večeri u Boogaloou nastupa Mostar Sevdah Reunion, a nekoliko dana kasnije, 30. rujna, u zagrebački Dom sportova stiže škotska grupa Texas, poznata po hitovima 'Say What You Want', 'Black Eyed Boy', 'Inner Smile' i 'Summer Son'. Na istoj lokaciji ove jeseni nastupit će i engleski rokeri Jethro Tull (13. listopada), koji su u Hrvatskoj zadnji put bili 2004., a nakon četiri godine Zagrebu se vraća i jedan od najpoznatijih vokala svjetske glazbene soul/jazz scene Mario Biondi, koji će koncert imati 6. listopada u Tvornici.

I David Garrett, jedan od trenutno najuspješnijih pop i crossover violinista, čiji nastupi, prema kritičarima, sliče na žestoke rock koncerte, nastupa u Zagrebu, u Areni, 13. listopada, za što će zainteresirani trebati izdvojiti od 220 do 750 kuna. Istarsko narodno kazalište u Puli također sprema glazbenu poslasticu, i to već 26. rujna, kada tamo nastupa hvaljena američka jazz i gospel pjevačica Lizz Wright.

Ljubitelji jazza i u Zagrebu mogu doći na svoje zanimljivim programom Jazz na Vrhu, koji besplatna glazbena druženja organizira u parku skulptura u Zbirci Richter na adresi Vrhovec 38. Prvi koncert zakazan je već za 7. rujna, kada nastupaju Valerija Nikolovska i Trio LiVaDa, a ostali će se datumi idućih mjeseci objavljivati na stranici MSU-a na Facebooku, čija je kustosica Vesna Meštrić voditeljica ovog programa.

Zagreb krajem rujna i početkom listopada nudi i Veliku rock eksploziju, festival koji na brojnim gradskim lokacijama, poput Rockmarka, Tvornice, Pločnika itd., nudi koncerte nove rock produkcije. Ove godine osobito preporučujemo Ninu Bajsić, pjevačicu koja 28. rujna nastupa u Vinylu. Publici u glavnom gradu jesen, dakako, donosi još jedan Pozitivan koncert koji se krajem studenog i početkom prosinca održava u zagrebačkom Domu sportova. Nastupaju, među ostalima, Editors, Nipplepeople i Pips, Chips & Videoclips.

Za ljubitelje klasike, u listopadu je na rasporedu desetodnevni Zagrebački međunarodni festival komorne glazbe (Zagreb Kom), na kojemu nastupaju svjetski poznata klarinetistica Sharon Kam, njemačka violončelistica i renomirana solistica Tanja Tetzlaff, violinist Stefan Milenković, gitarist Petrit Çeku i mnogi drugi.

  • +9
Stefan Milenkovich Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

U Dubrovniku se pak tijekom cijelog rujna održava čitav niz kulturnih zbivanja, među kojima je i Jesenji glazbeni moskar, koji počinje 27. rujna i traje do 12. listopada te u organizaciji Dubrovačkog simfonijskog orkestra publici nudi raznolik program, od klasike i popularne do gypsy jazz glazbe.