ZA SVAKOG PONEŠTO

Ljetni kulturni vodič po Zagrebu

20.07.2016 u 11:50

Bionic
Reading

Zagreb se tijekom ljetnih mjeseci ne može baš podičiti raznolikošću i bogatstvom kulturne ponude, no iako će kazališne daske do početka rujna uglavnom skupljati prašinu, ipak se nađe ponešto kulturnih događanja za stanovnike glavnog grada i sve veći broj njihovih domaćih i inozemnih gostiju, a tportal vam donosi ljetni kulturni vodič

Kazališne predstave

Program Scene Amadeo na gornjogradskoj ljetnoj pozornici u Atriju Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja bliži se svome kraju. Kazališni dio programa završava u četvrtak, 21. srpnja, predstavom 'Posljednja Freudova seansa' kazališta Planet art. Slijedi u petak solistički recital gitarista Miroslava Tadića s posebnim osvrtom na glazbu nedavno preminulih Arsena Dedića i Jadranke Stojaković. Ljetni program Scene Amadeo zatvorit će u subotu koncert 3 Svijeta Banda. Bogatim opusom brazilske glazbe provest će vas vokalistica Amálija Baraone uz pratnju Petrita Çekua na gitari i Dinka Stipaničeva na gitari, klarinetu i kontrabasu.

U sklopu programa Ljetnih noći Teatra EXIT u MUO-u predstave kazališta iz Ilice, kao i neke gostujuće predstave, možete pogledati u dvorištu Muzeja za umjetnost i obrt. Ljetne noći održavaju se do 6. kolovoza, a ulaznice potražite na blagajni MUO-a ili online putem portala www.ulaznice.hr, gdje se može pronaći i raspored predstava.


'Francekova teta', predstava Nine Škrabea u režiji Georgija Para, na rasporedu je 31. Zagrebačkog histrionskog ljeta sve do 3. rujna, svaki dan osim nedjelje i ponedjeljka. Pored 'Francekove tete', na Ljetnoj pozornici Opatovina petkom i subotom aktivna je Kabare scena Gumbek, a iz njihovog repertoara možete još pogleadati predstave 'Adam & Ona' Adama Končića, 'Kajbare - Zaglazbancije i politikancije' Mladena Medaka - Gage i 'U plavom podrumu' Nine Škrabea.

Ljeto na Štrosu, svakodnevno od 19.30 sati sve do 4. rujna, najmlađoj publici donosi predstave Malog lutkarskog kazališta.

Kino pod zvijezdama i 'Propustili ste, pogledajte!'

Biografskim glazbenim dokumentarcem 'Janis: Little Girl Blue' u ponedjeljak, 25. srpnja na Katarininom trgu počinje 7. Ljetno kino Gradec i u sljedeće 42 noći, uz slobodan ulaz posjetiteljima, donosi filmske poslastice pod milijun zvijezda.

U jedinstvenom noćnom ambijentu Ljetnog kina Tuškanac gostuje Zagreb Film Festival i od 18. do 23. srpnja posjetiteljima nudi ostvarenja prikazana na prethodna dva festivalska izdanja.

U ljetnim mjesecima kino Europa nudi jedinstvenu priliku za lov na najbolje filmove iz prethodne sezone u sklopu programa 'Propustili ste, pogledajte!'. Sklonište od visokih temperatura i nepresušan izvor zabavnih i dirljivih filmskih trenutaka nude i velika dvorana i dvorana Müller, a na rasporedu su gotovo svi filmski naslovi koji su tijekom godine prikazivani u okviru redovnog programa.

Osvježenje u muzejskim prostorima

U zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) u tijeku je izložba 'Divlji zapad. Neoavangarda iz Wroclawa', najvažniji ovogodišnji izložbeni projekt suvremene umjetnosti ovoga muzeja. Izložbu kojom je predstavljena dosad nepoznata, a izuzetno dinamičnu kulturnu povijest Wroclawa, Europske prijestolnice kulture za 2016., možete pogledati do 15. kolovoza.

U povodu Europskih sveučilišnih igara MSU je osmislio i zanimljiv program 'Imam samo pola sata - brzo hodanje po stalnom postavu', a na polusatnu turu po muzeju stignete do 25. srpnja.

Neizbježna točka u otkrivanju Zagreba je među stranim turistima vrlo popularan Muzej prekinutih veza. Zahvaljujući stotinama prekida ljubavnih veza, i eksponatima prikupljenim na gostovanjima, Muzej vas vodi na jedinstveno emocionalno putovanje oko svijeta. S obzirom da većinu posjetitelja čine stranci i turisti, možda je baš ljeto pravo vrijeme da obiđete taj muzej.

Među stranim turistima vrlo je popularan i Muzej Iluzija koji će vas s preko 70 eksponata zasigurno navesti da protrljate oči u nevjerici! Kroz zabavne i atraktivne varke, naučit ćete mnogo o vidu, percepciji, ljudskom mozgu i znanosti te ćete moći bolje razumjeti zašto vaše oči vide stvari koje mozak ne razumije, a u prostoru za igru didaktičko-logičkim igračkama i zagonetkama pružit će vam bar malo frustracije i mnogo, mnogo zabave.

U Galeriji Klovićevi dvori u tijeku su tri izložbe koje ostaju otvorene do kraja srpnja. Riječ je o 'Šestom hrvatskom biennalu ilustracije' te o izložbama 'Zlatko Prica 1916. - 2016., retrospektiva' i 'Umjetnici, donatori, kolekcionari'.

U Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU (Ivana Gorana Kovačića 37) do 12. kolovoza može se pogledati izložba 'Bernardo Bernardi - Dizajnersko djelo arhitekta', kojom se predstavlja zbir originalnih Bernardijevih nacrta, autorske fotografije, bilješke i bogata korespondencija iz fundusa Hrvatskog muzeja arhitekture, uz komparativan izbor do danas očuvanih primjeraka autorova namještaja.

U Kabinetu grafike HAZU (Andrije Hebranga 1), do 30. srpnja mogu se pogledati radovi 7. hrvatskog trijenala grafike: 'Aktualne poetike hrvatskih grafičara / dionice Odabrani autori i Studenti', a u Gliptoteci HAZU izložbu 'Dalibor Stošić – Skulpture' možete pogledati do 18. rujna.

U Muzeju Mimara do 1. rujna se može pogledati izložba 'U staklu zajedno – Anton Vrlić i studenti Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu'. Izložba je postavljena u povodu 15. godišnjice postojanja i intenzivnog djelovanja kolegija Tehnike i umjetnost stakla na ALU Sveučilišta u Zagrebu i predstavlja kreativne dosege studenata i njihova dugogodišnjeg profesora u tom jedinstvenom mediju, Antona Vrlića.

Izložbu 'Veličanstveni Vranyczanyjevi - umjetnički, povijesni i politički okvir života jedne plemićke obitelji' u Muzeju za umjetnost i obrt može se razgledati do 21. kolovoza. Vranyczanyjevi su zapamćeni kao mecene i donatori, kolekcionari i graditelji reprezentativnih zdanja te pokretači društvenoga života u sredinama u kojima su živjeli, od Starog Grada na Hvaru, Senja i Rijeke do Karlovca i Zagreba.

U Kući za ljude i umjetnost Lauba do 20. kolovoza možete pogledati izložbu Siniše Majkusa 'Megamix'. Nova umjetnička instalacija, kodne oznake M22², postavljena je uzduž središnjeg dijela izložbenog prostora Laube kao viseće skulpturalne kompozicije monumentalnih razmjera, čime umjetnik, po ocjeni povjesničara umjetnosti Radovana Vukovića 'pomiče granice referencijalnosti oblika i svoje umjetničke interese prema izrazito kromatskim vrijednostima kiparske forme i arhitektoničnosti predmetnih oblika u zanimljivom opartnom spoju slikarstva, skulpture i arhitekture s težištem na ambijentalnom ustroju umjetničkog djela'.

U Muzeju grada Zagreba do 21. kolovoza otvorena je izložba 'Budinjak - polje tumula / arheološka istraživanja 1995. - 2014.', gdje do 25. rujna se mogu pogledati i izložba 'Crkva sv. Blaža', kao i 'Ruža Cvjetičanin - operetni dragulj' povodom stogodišnjice rođenja umjetnice.

Na izložbi 'Pozdrav iz Zagreba', koju u Umjetničkom paviljonu možete pogledati do 28. srpnja, kroz filmove, fotografije i razglednice prikazan je Zagreb u razdoblju od 1891. do 1927., u godinama izgradnje Donjega grada, obnove i regulacije Kaptola. Vremenski okvir izložbe upućuje i na skoru proslavu 120. godišnjice otvorenja Umjetničkog paviljona (1898.), naznačujući i druge važne cjeline koje do danas čine okosnicu vizure grada.

Za ljubitelje knjige

U okviru programa manifestacije Ljeto na Zrinjevcu utorkom se u glazbenom paviljonu održavaju Književne večeri. Nakon druženja s Tenom Štivičić i Jagnom Pogačnik do kraja manifestacije krajem srpnja planiran je još susret s Unom Vizek, pobjednicom ovogodišnjeg Festivala europske kratke priče

U parku Maksimir svake subote do kraja ljeta od 10 do 17 sati održavat će se Zagrebački piknik. U jednom od nedavno proglašenih najljepših parkova u Europi od 10 do 17 sati očekuju vas zagrebačke piknik-košare s ukusnim zalogajima sa zagrebačkih tržnica, DJ-i, razne društvene igre, a možete se opustiti i čitajući neko lagano ljetno štivo jer u Maksimiru vas očekuje i mala knjižnica na otvorenome. Ulaz na Zagrebački piknik je besplatan.

Otkrijte nepoznato

Stanovnicima glavnoga grada i njihovim gostima i ove će se godine pružiti prilika da zavire iza fasada nekih od najljepših palača zagrebačkog Gornjeg grada u sklopu jedinstvene kulturno-turističke manifestacije 'Dvorišta', čiji organizatori najavljuju od petka, 15. do nedjelje, 24. srpnja deset nezaboravnih dana uživanja u ljepotama Zagreba uz nekoliko novih lokacija te obilje dobre urbane zabave i bogatu glazbenu ponudu, upotpunjenu gastronomskim užicima.

Udruga za očuvanje kulturne baštine Katapult vodi vas i ove godine na kazališne noćne ture, a 'Tajne Griča' petkom otkrivaju zainteresiranoj domaćoj publici, dok su ture subotom na engleskom jeziku namijenjene stranim turistima.

Art Park, zapušteni prostor u samom središtu Zagreba, između Tomićeve ulice, Ilice i Strossmayerova šetališta, zahvaljujući inicijativi Udruge Pimp My Pump i street art studija Lapo Lapo do rujna će biti muzej na otvorenom upotpunjen različitim umjetničkim programom.

50. Međunarodna smotra folklora

Od 20. do 24. srpnja, u prigodi visokog jubileja, ovogodišnja Smotra folklora podsjetit će na povijest i ulogu smotri folklora u Hrvatskoj te na promjene koje je doživjela tijekom vremena. Predstavit će se folklorna društva i pojedince koji reprezentiraju različitosti hrvatske etnografske baštine, predstavnici nacionalnih manjina, Hrvati iz susjednih zemalja, iz iseljeništva i staru hrvatsku dijasporu te preko 10 ansambala drugih naroda i kultura. Priredbe će se održavati na Trgu bana Jelačića (svakodnevno u 10 i 20 sati), na ljetnoj pozornici Gradec (od petka do nedjelje u 21 sat), i u crkvi sv. Katarine (nedjelja, 19.30 sati), plesne radionice na Gradecu, u Gornjogradskoj gimnaziji (Katarinin trg) te u Zagrebačkom plesnom centru (Ilica 10), a izložba u Etnografskom muzeju. Svečana priredba ove godine održava se u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u subotu, 21. srpnja u 20 sati uz izravan televizijski prijenos.