BESTSELER

Liste čekanja za autobiografiju Marka Twaina

  • Autor: G.D.
  • Zadnja izmjena 25.11.2010 11:30
  • Objavljeno 25.11.2010 u 10:21
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

'Autobiografija Marka Twaina' nedavno je izašla u Americi, a velik interes za knjigom slavnog pisca iznenadio je izdavače

Kada su nakladnici 'Autobiografije Marka Twaina', dakle University of California Press, razmišljali o prvom tiražu te obimne i skupo opremljene knjige, planirali su tiskati tek 7500 primjeraka. Riječ je o knjizi koju je slavni američki pisac diktirao pred svoju smrt, a oporučno je zabranio njeno objavljivanje prije nego što prođe sto godina. Kako je Twain umro 1910, ove godine je Sveučilište Kalifornija, na kojem se čuvaju Twainovi spisi, odlučilo izdati knjigu, za koju se pretpostavljalo da će biti zanimljiva tek akademskoj zajednici i ponekom fanatičnom obožavatelju.

U protekla dva-tri tjedna pokazalo se da su se opasno prevarili! Naime, prvih 50 tisuća primjeraka je nestalo iz knjižara, pa se moralo hitno tiskati dodatne, a dosad je prodano 300 tisuća primjeraka Twainove autobiografske proze. Prodaja bi bila još veća da izdavač može stići tiskati veći broj primjeraka, no kako je riječ o velikoj knjizi koja košta čak 35 dolara, to jednostavno nije tehnički moguće izvesti. Zato mnogi knjižari uvode i liste čekanja, na koje se ljudi masovno prijavljuju da bi dobili svoj primjerak čim bude dostavljen u knjižaru, s obzirom da ga se na policama trenutno ne može naći.

Vlasnici knjižara, ali i veliki lanci poput Barnes & Noblea, sada strahuju da neće dobiti nove primjerke knjige sve do sredine prosinca ili možda tek u siječnju sljedeće godine, s obzirom na to koliki je interes čitatelja. Očito je i da 'Autobiografija Marka Twaina' za mnoge predstavlja savršen božićni ili novogodišnji poklon. Najviše posla zato imaju u maloj tiskari Thompson-Shore iz Michigana, u kojoj se tiskaju primjerci knjige, sada njih 30 tisuća tjedno, zbog čega svi rade prekovremeno. Također,  unajmili su veće kamione koji mogu transportirati 10 tisuća primjeraka. 'Autobiografija Marka Twaina' zauzima visoko sedmo mjesto na listi bestselera New York Timesa, s uzlaznom tendencijom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi