MARULIĆEVI DANI

Leu Rafoltu 'Judita' za 'Drugo lice drugosti'

24.04.2010 u 00:01

Bionic
Reading

Znanstveni skup "Marulićevi dani 2010." otvoren je u Splitu,a tom su prigodom dodijeljen i nagrade Hrvatskog društva književnik (HDK) u povodu Dana hrvatske knjige.

Odlukom povjerenstva dobitnik nagrade "Judita" za najbolju knjigu ili studiju o hrvatskoj književnoj baštini 2009. godine je Leo Rafolt za knjigu "Drugo lice drugosti".

U obrazloženju nagrade navodi se kako je Leo Rafolt u svojoj knjizi "ostvario rijetko uspješan spoj tradicionalnih književnopovijesnih i poetoloških pristupa sa suvremenim književnim i kulturnim teorijama". Takav spoj rezultirao je otkrivanjem dodatnih značenja u tekstovima hrvatske književne baštine i bitnim pomacima u našem razumijevanju te baštine, a ujedno je ukazao na nove putove njezina proučavanja, ističe se.

Nagrada "Davidias" za studiju ili najbolji prijevod iz hrvatske književne baštine na strane jezike 2009. godine dobile su Rosana Morabito i Suzana Glavaš za prijevod komedije Marina Držića "Skup" na talijanski jeziku.

U obrazloženju nagrade se navodi kako je ovo izdanje Držićevog "Skupa" na talijanskom jeziku ugledna slavistica Rosana Morabito popratila "instruktivnim predgovorom, opsežnom studijom u kojoj je - na temelju svekolike relevantne literature - ispisala opravdane razloge da se Držićevo djelo prihvati kao originalan prinos hrvatske književnosti europskoj renesansnoj tradiciji".

Nagradu "Slavić" za najbolji autorski prvijenac 2009. godine dobio je Stjepo Martinović za knjigu "Oči svete Lucije".

Predajući mu nagradu književnik Jakša Fiamengo je istaknuo kako je ovaj Martinovićev prvijenac "iznimne literarne vrijednosti".

"Zbirkom pripovijedaka 'Oči svete Lucije' Stjepo Martinović je podigao literarni spomenik ljudima u regiji iz koje potječe te afirmirao slojevitost i kompleksnost konavoskog ambijenta", navodi se u obrazloženju nagrade.

Zahvaljujući uime svih dobitnika nagrada Stjepo Martinović je kazao kako je baveći se 35 godina novinarstvom, robovao činjenicama. "A sada, otkako sam se prestao baviti novinarstvom, više ne robujem činjenicama nego ih propuštam kroz literarni stroj i meljem ih", dodao je.

Znanstveni skup "Marulićevi dani" trajat će do 25. travnja i u sklopu njega održavat će se znanstvene rasprave, književne i pjesničke večeri te predstavljanje knjiga.