VON HAGENS U BERLINU

Leševi u seksualnom klinču ljute parlamentarce

07.05.2009 u 13:02

Bionic
Reading

Djelo kontroverznog umjetnika Gunthera von Hagensa koje prikazuje spolni odnos dvaju leševa izazvalo je negodovanje njemačkih političara

Njemački umjetnik Gunther von Hagens, otprije poznat po radu s mrtvim ljudskim i životinjskim tijelima, u Berlinu izlaže trupla bez kože u sklopu izložbe pod nazivom 'Cycle of Life'. Među eksponatima našla se i sporna instalacija koja prikazuje seksualni čin muškarca i žene. Truplo muškarca postavljeno je u ležeći položaj, a na njemu sjedi žena, glave pognute prema naprijed.

Ljubavni klinč dvaju leševa na noge je podigao i njemačke parlamentarce. 'Mislim da je djelo gnjusno. Hagens gradi karijeru na rušenju tabua, a djelo je vrhunac neukusa. Radije bih da ne bude izloženo', rekao je Michael Braun, odvjetnik u berlinskom parlamentu.

Kai Wegner, konzervativni član njemačkog državnog parlamenta, zatražio je istragu radi utvrđivanja legalnosti izložbe, budući da su posrijedi pravi ljudski posmrtni ostaci. Tim je povodom za list Bild rekao da smatra da izložba ne bi trebala biti dopuštena ustavom.

Von Hagens svoje radove smatra posve legalnima. Umjetnik je razvio metodu 'plastinacije' koja se sastoji od uklanjanja kože s leševa te zamjene vode i masnoća silikonom i poliesterom, zbog čega ostaju sačuvana i zadržavaju prirodan izgled.

'Smrt i seks su tabui, a ja ih spajam', rekao je Von Hagens te nastavio da su donori dali pristanak da njihova tijela budu iskorištena za scenu seksualnog čina.

Njegovu izložbu, koja je tijekom posljednjih godinu dana obišla svjetske metropole, razgledali su milijuni ljudi, prenosi Reuters.