Kazalište Ulysses, subota

Lenka Udovički premijerno postavlja predstavu 'Tramvaj zvan čežnja' na Malom Brijunu

23.08.2022 u 13:08

Bionic
Reading

Kazalište Ulysses kao svoju ovogodišnju premijeru najavljuje, u subotu 27. kolovoza u tvrđavi Minor na Malom Brijunu, predstavu 'Tramvaj zvan čežnja', koju prema slavnoj nagrađivanoj drami Tennesseeja Williamsa postavlja redateljica Lenka Udovički

"Tramvaj zvan čežnja" dramsko je djelo koje je literarna faktografija svrstala među klasike gotovo u trenutku njegova nastanka, učinivši tako vjerojatno njegovu tadašnju aktualnost svevremenom i otvorenom prepoznavanju i danas i ovdje, ističe dramaturginja Željka Udovičić Pleština u popratnom tekstu predstave.

Tennessee Williams već 1948. za ovu dramu dobiva Pulitzerovu nagradu, prvu od čak tri. Uspjeh u teatru je izniman u režiji Elie Kazana, a nekoliko godina kasnije isti redatelj prema tom djelu snima i kultni film.

Williams u vožnji svojim 'Tramvajem' progovara o temama koje su ga mučile, slabostima koje su bile sastavni dio njegove egzistencije: mentalna labilnost, homoseksualnost, alkoholizam. Također problematizira pitanja koja se tiču položaja žene u društvu.

Oslanjanje na raskrivanje stanja ljudske duše, intimne drame njegovih junaka, njihova emotivna previranja – čine ovu dramu aktualnom svakom vremenu, ističe Udovičić Pleština.

Predstava se igra prema prijevodu Vere Nešić i Dragoslava Andrića. Scenografkinja je Zorana Petrov, kostime je osmislila Bjanka Adžić Ursulov, za scenski pokret i koreografiju odgovoran je Staša Zurovac, a glazbu su skladali Nigel Osborne i Davor Rocco. Suradnica za scenski govor je Ljiljana Mrkić Popović, dizajner svjetla je Andrej Hajdinjak, a zvuka Marko Kekezović.

U predstavi igraju Branka Katić, Vanja Nenadić, Miloš Petrović Trojpec, Marko Todorović, Nađa Sekulić, Jovo Maksić, Nikola Malbaša, Miloš Lazarov i Bojana Stojković.

Premijera će se održati u subotu, 27. kolovoza, u tvrđavi Minor na Malom Brijunu. Predstava će biti odigrana i u petak, 26. kolovoza, te u nedjelju i ponedjeljak, 28. i 29. kolovoza.

Predstava je koprodukcija Kazališta Ulysses, Beogradskog dramskog pozorišta i BELEF festivala.