RUKOPISI BIVŠEG ŠPIJUNA

Le Carré cijeli svoj arhiv poklonio knjižnici

25.02.2011 u 08:02

Bionic
Reading

Jedan od najznačajnijih živućih britanskih autora John Le Carré, najpoznatiji po romanima na temu špijunaže u kojoj je i sam sudjelovao, svoje rukopise, kao i cijeli literarni arhiv, poklonio je knjižnici Bodleian Sveučilišta Oxford

Osamdeset i pet kutija rukopisa tek su dio opsežnog književnog opusa u vlasništvu Johna Le Carréa, pravog imena David John Moore Cornwell. Autor brojnih kriminalističkih i špijunskih romana svoj je opus poklonio najvećoj knjižnici u Oxfordu, gdje je studirao. Književnik je istaknuo zadovoljstvo što je u poziciji spise pokloniti bez novčane naknade, prenosi Guardian.

'Oxford je bio spiritualni dom agenta Smileyja, kao uostalom i mene samoga', kazao je Le Carré, osvrnuvši se na fikcionalni lik pronicljivog starijeg detektiva Georgea Smileyja, koji se pojavljuje u brojnim njegovim romanima.

Richard Ovenden, zadužen za specijalne zbirke knjižnice Bodleian pozdravio je književnikovu gestu ustvrdivši da zbog manjkavih financija velik dio britanskog nacionalnog blaga završava u američkim arhivima koji ih otkupljuju od obiteljskih zaklada književnika.

Kao vrijednost Le Carréova arhiva Ovenden je istakao i činjenicu da je pisan rukom, te da je moguće jako dobro pratiti stvaralački razvoj djela, od rađanja ideje, razvoja radnje, karakterizacije likova te na kraju postepena sklapanja romana, izbacivanja ili korigiranja pojedinih dijelova.

Le Carré je autor 22 romana. Prvo djelo, 'Poziv za mrtve', napisao je 1961. te u njemu predstavio lik Georgea Smileyja. Za svoj treći roman, 'Špijun koji je došao iz hladnoće', primio je brojne pohvale, kao i nagradu Somerset Maugham. Zbog rada za britanske tajne službe, mnogi smatraju da su djela prilično realistična, da obiluju autobiografskim elementima te da bi književnikov arhiv mogao dovesti i do novih otkrića o autoru.