NESLANA ŠALA

Lažni Nobel za književnost Dobrici Ćosiću

06.10.2011 u 13:04

Bionic
Reading

Društvenim mrežama proširila se vijest da je Nobela za književnost dobio srpski pisac Dobrica Ćosić, a izrađena je i lažna internetska stranica dobitnika, posve nalik originalnoj stranici Nobelove nagrade

Dok svijet iščekuje da Švedska akademija danas objavi ovogodišnjeg književnog nobelovca (a na službenoj stranici nagrade još traje odbrojavanje), nepoznati hakeri podigli su lažnu internetsku stranicu potpuno istog dizajna kao originalne stranice Nobelove nagrade, na kojoj su objavili ime ovogodišnjeg laureata. Nobelovcem su proglasili srpskog pisca Dobricu Ćosića, a navode da je riječ o 'posljednjem disidentu 20. stoljeća'. Domena je, inače, registrirana na Norvežanina Gjorda Halvorsena.

Na neslanu šalu nasjeli su srpski mediji poput B92, a može se očekivati da će lažna stranica uskoro biti ugašena jer svi linkovi s lažnog sitea vode na službenu stranicu, izuzev jednog, a taj govori o novom nobelovcu. O nominaciji Dobrice Ćosića smo pisali, no red je da pričekamo službenu odluku Akademije.

Dobrica Ćosić bio je prvi predsjednik Savezne Republike Jugoslavije, a na to mjesto postavio ga je Slobodan Milošević nakon raspada Jugoslavije. Osim političkog angažmana, kao pisac poznat je po širenju mržnje. Izdao je romane 'Koreni', 'Deobe' i 'Vreme smrti' i ozloglašeni Memorandum SANU, koji je početkom osamdesetih najavio srpske ratove, od Hrvatske, preko Bosne i Hercegovine, pa do Kosova.

PRATITE PROGLAŠENJE UŽIVO!