DODIJELJENE NAGRADE

'Lavovi Visa' pobjednik 6. Međunarodnog festivala arheološkog filma

07.11.2020 u 12:16

Bionic
Reading

Film 'Lavovi Visa' autora Nicole Bongiornoa iz Italije pobjednik je 6. Međunarodnog festivala arheološkog filma održanoga on-line, priopćeno je iz Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika Split koji je i organizator Festivala

Riječ je o akcijsko-avanturističkom dokumentarnom filmu koji donosi priču o legendarnoj Viškoj bitci iz 1866. godine, značajnoj u povijesti pomorstva jer je to prva velika pomorska bitka u kojoj su sudjelovali oklopni ratni brodovi i koja je u kontekstu talijanskog Risorgimenta pokrenula temeljne geopolitičke promjene u nekoliko europskih država, navodi se u priopćenju.

Druga je nagrada pripala filmu 'Neandertalac, misterij špilje Bruniquel', francuskog autora Luc-Henri Fagea, koji govori o tragovima neandertalca u francuskoj špilji i četverogodišnjem speleološko-arheološkom istraživanju koje je otkrilo mnoge tajne, a treću je dobio još jedan talijanski film 'ArtQuake. Spašena umjetnost'. Autor Andrea Calderone u tom filmu progovara o sudbini umjetnosti nakon potresa i načinu na koji umjetnost može pomoći prebroditi traumu, priopćeno je.

Zahvaljujući na nagradi, autor prvonagrađenog filma o Viškoj bitci 'Lavovi Visa' Nicolò Bongiorno je izjavio kako su pokušali ispričati priču o bitci koja je razdvojila, na način da danas može ujediniti s pogledom u budućnost i mediteranski duh. Svima je zahvalio pogotovo stanovnicima Visa i Jošku Božaniću koji ga je 'istinski nadahnuo, kao pravi mediteranski duh koji je upoznao i ponio u srcu boraveći i snimajući film i upoznavši divne ljude'.

Festival se održao od 4. do 6. studenog, a svi filmovi prikazani na festivalu on-line u realnom vremenu, mogu se pogledati i nakon zatvaranja festivala od petka 6. studenog u 21.30 sati do nedjelje 8. 11. u ponoć. Nalaze se na linku https://www.mhas-split.hr/dogadanja/medunarodni-festival-arheoloskog-filma/detalj/artmid/1148/articleid/210/6th-international-archaeology-film-festival-mfaf.