26. ožujka

Lauba otvara izložbu o noćnom provodu mladih kod zagrebačkog HNK

23.03.2021 u 13:58

Bionic
Reading

Kuća za ljude i umjetnost -Lauba 26. ožujka otvara izložbu 'HNK' Davida Bakarića Mihaljevića koji je kroz ljeto 2020. dokumentirao noćne provode mladih kod zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta, a koji su izazvali burne rasprave u društvenom javnom prostoru

'Već znamo kako je pandemija koronavirusa u godinu dana promijenila životne navike svih nas. Odlaske na posao zamijenili su odlasci u radnu sobu, predavanja u školama i fakultetima zamijenila su zoom predavanja, a mladi ljudi ostali su bez noćnih klubova i mjesta za izlaske', podsjeća se u najavi izložbe.

Sam autor fotografija je, kao i njegovi vršnjaci te veliki broj mladih ljudi, zamijenio konvencionalna mjesta za izlazak s klupicama i stepenicama HNK, što je prostor otprije poznat kao mjesto za noćna druženja osoba 'alternativnog' životnog stila.

'Kulturni 'reset' upravo se događa na istom mjestu, te David uviđa gubitak nekadašnje slobode bivanja dolaskom pojedinaca koji ne dijele isto mišljenje. Svjedoči nekakvoj vrsti fenomena kojeg opisuje kao fuziju svih mladih osoba podijeljenih trendovima i stilovima u kojima traže sebe', dodaje se.

David Bakarić Mihaljević (Zagreb, 2001.) završio je srednju školu za grafiku, dizajn i medijsku produkciju, a sada je na drugoj godini preddiplomskog studija fotografije i snimanja na zagrebačkoj ADU.  Njegovi su radovi trenutno izloženi  i u galeriji F8 u sklopu izložbe 'U procesu'. 

Izložba "HNK" se ostvaruje u okviru Laubinog projekta 'Šalji dalje',  koji se sastoji od niza pop-up izložbi mladih autora i studenata u prostorijama "Igrališta" (bistro Lauba). One nisu klasičnog formata i izmjenjuju se svakih 14 dana.

Umjetnici čija je izložba bila postavljena poslije svoje izložbe odabiru sljedećeg autora koji će izlagati u tom prostoru, a nakon pet održanih izložbi Lauba ponovno bira umjetnika koji započinje sljedeći ciklus. 

Projektu je cilj otkriti i promovirati umjetnike mlađe generacije u području današnje suvremene umjetničke scene.