SNIma NOVI FILM

Lars von Trier pokušava se vratiti u Cannes nakon skandaloznog ispada

09.03.2017 u 13:11

Bionic
Reading

Nakon što se 2011. na konferenciji za novinare u Cannesu neumjesno našalio nazvavši se nacistom, slavni redatelj punih šest godina bio je persona non grata na francuskom filmskom festivalu, unatoč isprikama koje su uslijedile. Provokativni Danac prošlog je tjedna počeo snimati svoj novi film 'The House That Jack Built' kojim se nada upasti u Cannes 2018.

Neslana šala 60-godišnjeg danskog redatelja Larsa von Triera 2011. u Cannesu skupo je koštala. Šest godina organizatori tog filmskog festivala uporno su ga ignorirali, no čini se kako se svojski trudi novim filmom sljedeće godine upasti u Cannes.

Riječ je o drami 'The House That Jack Built' o natprosječno inteligentnom serijskom ubojici, kojeg igra Matt Dillon, i brojnim ubojstvima koje je sedamdesetih godina počinio u Americi, a partnerica mu je Uma Thurman. U ostalim ulogama su i poznata danska glumica Sofie Grabol i Riley Keough, koja se istaknula ulogom u posljednjem filmu Andree Arnold 'American Honey'.

Redatelj je izjavio da ga je za novi film inspirirao Donald Trump kojeg naziva kraljem štakora. Von Trier je svoj novi projekt počeo snimati prije tjedna dana u Švedskoj, a na tamošnjoj konferenciji za medije objasnio je kako je riječ o 'najtradicionalnijem filmu koji je dosad snimio'. Ni ovaj put nije nedostajalo njegove provokativnosti pa je serijska ubojstva usporedio sa stvaranjem umjetnosti.

'Moraš biti ciničan da bi napravio oboje', izjavio je.

'Razgovarao sam s nekim ljudima ondje koje dobro poznajem, možda se i to dogodi', rekao je redatelj kojeg je Cannes nagradio dva puta. Njegov film 'Dancer in the dark' (Ples u tami) 2000. je osvojio Zlatnu palmu, a 1996. dobio je nagradu žirija za dramu 'Breaking the Waves' (Lomeći valove). Tri puta su glumice u njegovim filmovima dobile nagradu za najbolju žensku ulogu - Björk za 'Ples u tami), Charlotte Gainsbourg za 'Antikrista' i Kirsten Dunst za 'Melankoliju'.

Svoj slatki život u Cannesu redatelj je zauvijek pokopao 2011. kad se na konferenciji za novinare prilikom promocije filma 'Melankolija' obijesno našalio i izazvao ogorčenje židovskih zajednica.

'Dugo sam za sebe mislio da sam Židov, no nedavno sam shvatio da sam u biti nacist i ta me spoznaja jednim dijelom zadovoljila', izjavio je tada danski redatelj. Uvidjevši koliki je šok izazvao u javnosti svojim neumjesnim komentarom,  ispričao se dan kasnije želeći ublažiti štetu.

'Ako sam na jutrošnjoj konferenciji za novinare nekoga uvrijedio, iskreno se ispričavam. Nisam antisemit, nemam nikakvih rasnih predrasuda i ni u kojem slučaju nisam nacist', posuo se pepelom redatelj.

'Ispalo je strašno glupo jer sam govorio engleski, na danskom bi to bilo mnogo jasnije i nijanse bi bile shvaćene. Jedino što sam stvarno rekao jest da sam u Hitleru u interpretaciji Bruna Ganza u filmu 'Hitler: konačan pad' vidio i čovjeka, a ne samo zvijer, samo to sam rekao i ništa drugo. Zanimljivo mi je da u svakom od nas leži i mali nacist, a da u Hitleru leži i mali čovjek, to je bila moja namjera, naravno, ispao sam totalni idiot, i naivac i glupan, popišao sam se u vlastiti tanjur!' izjavio je dan kasnije. Nakon ispada u Cannesu uslijedila je profesionalna kriza kad se pokušavao riješiti ovisnosti o alkoholu koji mu je, kako je objasnio, uvijek bio adrenalin u poslu. Krajem 2015. poručio je kako više nema problema s nadahnućem jer je opet počeo piti.