HAZU

Kusić: 'Uspjeli smo ostvariti dobar dio plana'

13.12.2011 u 15:54

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademik Zvonko Kusić, upitan kako ocjenjuje jednogodišnji rad nove uprave, izjavio je kako bi to trebali drugi procijeniti, ali misli da su uspjeli ostvariti dobar dio plana.

"Akademija je održala više od 100 manifestacija, znanstvenih skupova, okruglih stolova i drugih aktivnosti. Obuhvaćene su najaktualnije teme iz gospodarstva, prava, izbora zastupnika, ekologije, energetike, brodogradnje, nuklearnih elektrana, zdravstva, uloge znanja i znanosti, antropologije, prometa, šuma, voda, arhitekture, e-infrastrukture i informatizacije te tehnike i inženjerstva", izjavio je za Hinu predsjednik HAZU-a.

Napominje kako su skupovi redovito završavali zaključcima, preporukama ili smjernicama. Time je Akademija aktivno uključena u rješavanje aktualnih društvenih pitanja. Također je održano više od 50 izložaba, koncerata te skupova iz područja književnosti, glazbe, likovnih umjetnosti i t.d.

Glede otvaranja javnosti, akademik Kusić kaže da se dosta postiglo u otvaranju javnosti, iako se uvijek može učiniti više.

"Što se tiče jačanja društvene svijesti o radu i odgovornosti, to je dugotrajan proces. Slično je s pomoći gospodarstvu. Mislim da se varaju oni koji misle da se tu može nešto brzo učiniti. Svi u društvu trebaju uporno i konstantno raditi na tome", dodao je.

Uvijek svjež i spreman za rad, predsjednik HAZU-a kaže kako se nije umorio nakon jednogodišnjeg dinamičnog rada.

"Iz dosadašnjeg rada javile su se mnoge nove ideje za sljedeće razdoblje. Pozitivne reakcije javnosti motiviraju nas na još intenzivniji rad", ustvrdio je.

Govoreći o naglascima u budućem radu HAZU-a, Kusić je izjavio kako će Akademija predvoditi znanstvenu zajednicu u izradbi strategije razvoja obrazovnog sustava i znanosti, i to je trenutačno najvažniji projekt. Također ćemo sudjelovati u svim oblicima djelovanja u temama koje pomažu razvoju gospodarstva, što je prioritet države u idućem razdoblju, a planira se pojačati međunarodna aktivnost Akademije.

"Osim bilateralne suradnje s akademijama ili znanstvenim ustanovama pojedinih zemalja posebice će važno biti sudjelovanje Akademije u radu međunarodnih asocijacija te Science Europe. Akademija se kroz svoje zavode planira znatno uključiti u međunarodne znanstvenoistraživačke projekte", rekao je, napomenuvši kako će Akademija "s pogledom u budućnost dati svoj doprinos u svim područjima izgradnje moderne Hrvatske, a to znači: demokratskim sredstvima uspostaviti red, disciplinu, odgovornost i nagrađivanje prema radu".

Po Kusićevim riječima zalagat će se za veći utjecaj stručnog i znanstvenog mišljenja nasuprot političkom, stalno obavještavati javnost o stvarnoj gospodarskoj situaciji u državi; o potrebi bitnih promjena u ponašanju i stavovima, naglašavati da ne postoji brz i bezbolan recept za izlazak iz krize te poticati zapošljavanje svim instrumentima.

U svezi s političkim djelovanjem akademika, Kusić tvrdi kako je razumljivo da akademici imaju različite ideološke sklonosti.

"Akademija, međutim, kao institucija promiče i zastupa najviše vrijednosti nacije što nadilazi svaku ideologiju. Akademija mora biti stranački neutralna, ali je normalno da pojedini članovi nisu apolitični", ustvrdio je na primjedbu da su mnogi zamijetili jednoga člana uprave u izbornoj noći u stranačkom stožeru.

S obzirom na to da je u nekim glasilima jedna lingvistica predložila "reformiranje ili rasformiranje HAZU-a", Kusić kaže kako Akademija u pravilu komentira samo ona stajališta koja su relevantna i koja to zaslužuju.

Upitan kojim načelima će se voditi HAZU u izboru novih članova, budući da je otvoren natječaj za nove članove, predsjednik HAZU-a kaže da su osnovni kriteriji iznadprosječni rezultati u znanosti ili umjetnosti. Također bi bilo bolje da kandidati budu mlađi, to jest u naponu stvaralačkih snaga, izjavio je.

Ugledni liječnik profesor te bivši dekan zagrebačkoga medicinskog te bivši ravnatelj KB-a "Sestara milosrdnica" akademik Zvonko Kusić preuzeo je dužnost predsjednika HAZU-a 1. siječnja 2011.