REVOLUCIJA JE KURVA

Kurspahićev 'Zadatak' u Galeriji SC

11.11.2009 u 09:01

Bionic
Reading

Nezadovoljni ste povećanim PDV-om? Članovi Vlade vam nisu dio uže ili šire obitelji? Nemate posao, socijalno, zdravstveno, a tako biste rado ostvarili 'hrvatski san'? To su samo neka od pitanja kojima se bavi predstava 'Zadatak' Mirana Kurspahića

Nakon 'Carstva radosti', 'Koriolana' i 'Vrijeđanja publike' Miran Kurspahić donosi novu interaktivnu kazališnu poslasticu: 'Zadatak' Heinera Müllera.

Drama njemačkog dramatičara Heinera Müllera, sačinjena od tekstova s ishodišnom točkom bavljenja modelima i etikom revolucije (s težištem na francuskoj revoluciji), Kurspahiću je dodijeljena kao završni ispitni zadatak na Akademiji dramskih umjetnosti. 'Zadatak' koji je dodijeljen autoru, on sam delegira na tri glumice – Lanu Barić, Ivanu Krizmanić i Ladu Bonacci. One ga pak dalje prosljeđuju na publiku. Tu nastaje zanimljiva polazišna točka za izvođenje ove predstave – 'Zadatak' s mehanizmom 'zadatka'.

Odabir triju ženskih izvođačica proizlazi zbog više razloga: u glavnoj ideji francuske revolucije tri su pojma - jednakost, bratstvo, sloboda, tri su potlačena kontinenta koja se spominju u Müllerovom komadu, kao i tri boje u francuskoj zastavi koja se rodila u revoluciji. Parolu koja se učestalo ponavlja u predstavi, 'Revolucija je kurva', izvođačice koriste kako bi u maniri dama lakog morala koketirale, šarmirale i manipulirale publikom. Naime, koristeći se društvenom konvencijom o 'nježnijem spolu', neke stvari će se puno lakše istrpjeti, a zadaci lakše izvršiti ako ih servira šarmantna žena.

Premda se 'Zadatak' bavi neuspjelim pokušajem revolucije, pitanje ipak ostaje: isplati li se danas sudjelovati u revoluciji i, ako je odgovor afirmativan, kako preživjeti u tom nemilosrdnom mehanizmu? U današnje postmoderno doba tradicionalno shvaćanje revolucije gubi smisao, a granica između terorizma i revolucionarnoga sve je tanja. Ulozi su sve veći i nerijetko je vlastiti život sredstvo za postizanje cilja ili odašiljanja poruke, zaključuje autor Kurspahić.

Miran Kurspahić, redatelj mlađe kazališne generacije dosad je režirao nekoliko predstava, uključujući 'Carstvo radosti' koja je na festivalu kabareta - Gumbekovim danima (u organizaciji Histriona) nagrađena u kategoriji najbolje predstave.

'Zadatak' će biti premijerno izveden 15. studenog u Galeriji SC.