INTERAKTIVNA PREMIJERA

Kurspahićev 'Zadatak' otjerao profesore

17.11.2009 u 15:43

Bionic
Reading

Predstava 'Zadatak' koju je Miran Kurspahić režirao kao završni ispit nije naišla na razumijevanje njegovih profesora s Akademije dramske umjetnosti koji su prije njezinog kraja napustili kazalište

Postmoderna drama Heinera Müllera 'Zadatak' premijerno je izvedena 15. studenog u galeriji Studentskog centra. Predstava je pod Kurspahićevom palicom poprimila oblik prilično smjelog interaktivnog komada koji, sudeći prema reakcijama, nije naišao na pozitivne dojmove profesora Ivice Kunčevića, Tomislava Pavkovića, Mladena Vukića i Branka Brezovca.

Namijenjena je za tridesetak posjetitelja koji, umjesto u gledalištu, sjede za dugim stolom. Gledateljima, među kojima su se našli kritičari i glumci, ruke su vezane na leđima, a u finalu djela, zajedno s umjetnicama otputovali su pred stožer HDZ-a gdje je organizirano čitanje Zakona o javnom okupljanju. Kurspahićeva prvotna namjera je bila organizirati skup na Markovom trgu, no za to nije uspio dobiti potrebne policijske dozvole. Za razliku od profesora koji su odustali od skupa, dobar dio gledatelja prepustio se Kurspahićevom eksperimentu. U predstavi glume Lana Barić, Ivana Krizmanić i Lada Bonacci.

Iako nije s uspjehom položio završni ispit, Kurspahić je činom koji neki nazivaju pomicanjem granica kazališta, a drugi tek pokušajem šoka, ponovno uspio osvojiti medijsku pažnju.