FRANCUSKI PISAC

Kundera odbio doći na nekrofilski party u rodnoj Češkoj

01.06.2009 u 09:45

Bionic
Reading

Milan Kundera, ugledni književnik rodom iz Češke odbio je pojaviti se na konferenciji posvećenoj njegovu radu koja je organizirana prošlog vikenda u rodnom mu Brnu kao prva međunarodna manifestacija o njemu u Češkoj

Danas 80-godišnji pisac Milan Kundera zahvalio je organizatorima skupa za 'nekrofilski party' te im poručio da se doživljava francuskim piscem te da inzistira na tome da se njegov opus proučava u kontekstu francuske književnosti, prenosi agencija AFP.

Podsjetimo, Milan Kundera građanin je Francuske od 1981, a u tu zemlju imigrirao je 1975. iz tadašnje Čehoslovačke zbog neslaganja s političkim režimom. Od 1990. objavljuje na francuskom jeziku, a donedavno je branio da se njegove knjige objavljuju na češkom jeziku.

Lani je Kundera prvi put dao izjavu češkim medijima, nakon što ga je jedan češki časopis optužio da je radio za tajnu policiju i potkazao studenta. Podršku su mu pružili najznačajniji suvremeni svjetski pisci, a Kundera, i sam dio elitnog književnog društva, odustao je od tužbe protiv klevetnika.