IZVORIŠTA CIVILIZACIJE

Kulturna baština Slavonije dostupna putem interneta

25.05.2010 u 15:24

Bionic
Reading

Izložba o kulturnoj baštini istoka Hrvatske, koja je donedavno bila postavljena u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori, dobila je i svoj virtualni katalog prezentiran na internetskoj stranici www.bastina-slavonija.info

Katalog nazvan 'Slavonija, Baranja i Srijem – vrela europske civilizacije' predstavljen je u utorak u Ružičkinoj rodnoj kući u Vukovaru, a na službenoj prezentaciji bio je i ministar kulture Božo Biškupić. 'Projekt je u Ministarstvu kulture jedan od najznačajnijih u segmentu kulturne baštine. Prethodno smo već obuhvatili Zagoru, a uskoro ćemo i Podravinu, Međimurje i Zagorje', prokomentirao je ministar Biškupić rekavši kako ministarstvo kojem je na čelu na taj način želi obuhvatiti kulturnu baštinu cijele Hrvatske.

Na internetskoj prezentaciji tako se mogu naći tematske cjeline poput pretpovijesti, antike, srednjeg i novog vijeka, ali i postignuća u jeziku, književnosti, glazbi, kazalištu, likovnoj umjetnosti, umjetničkom obrtu i industrijskoj baštini te tradicijskoj kulturi. U projektu realizacije on-line kataloga sudjelovala je i pomoćnica ministra kulture, Branka Šulc. 'Odlučili smo se virtualni katalog predstaviti prvo u Vukovaru, jer su korijeni europske kulture upravo na Vučedolu, pa su Slavonija, Baranja i Srijem doista vrela europske civilizacije', rekla je.

Virtualni katalog u srijedu, 26. svibnja, će biti predstavljen i u Hrvatskom državnom arhivu, a potom i diljem Hrvatske. Na isti će način uskoro biti obrađen i projekt 'Dalmatinska Zagora – nepoznata zemlja'.