traže hitan sastanak

Kultura prestaje biti temeljna djelatnost zagrebačkog SC-a

27.06.2017 u 15:53

Bionic
Reading

Prema prijedlogu kojeg je izradio sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak, a radničko vijeće Studentskog centra primilo 21. lipnja, Kultura prestaje biti osnovna djelatnost SC-a i postaje Samostalna služba za kulturu, šport i informiranje, na istoj razini sa Službom gospodarstva ili Odjelom za upravljanje kvalitetom i rizicima u poslovanju s prehrambenim proizvodima

U prijevodu, kako piše Teatar.hr, jedna od četiri dosad ključne djelatnosti Studentskog centra (Prehrana, Smještaj, Kultura, Zajedničke službe) ovime je ozbiljno dovedena u pitanje, na što su predstavnici Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi upozorili u priopćenju od 21. lipnja. U njemu zahtijevaju hitan sastanak s ministricama znanosti Blaženkom Divjak i kulture Ninom Obuljen Koržinek te premijerom Andrejem Plenkovićem.

'Ako se ovakav ustroj usvoji, institucija koja ima značajno mjesto na kulturnoj mapi ovog grada, RH pa i EU-a (dosad smo sudjelovali u pet europskih projekata) prestat će postojati', tvrdi Sindikat.

Prijedlog novog ustroja Studentskog centra dio je projekta sanacije te tvrtke, koji traje već gotovo pet godina. O tome da će kultura izgubiti status djelatnosti i degradirati se na razinu službe, priča se već neko vrijeme.

Tportal je o tome pisao u nedavnom intervjuu s Natašom Rajković, zaduženom za kulturu u SC-u, koja je upozorila na to da privremena sanacijska uprava, na čelu s Mirkom Bošnjakom, nikako ne bi smjela mijenjati misiju Studentskog centra, u kojem je kultura od samog osnutka 1953. godine bila vrlo visoko rangirana.