HIT NASLOV

Kultna Frljićeva predstava 'Mrzim istinu!' svojom 200. izvedbom otvara sezonu Teatra &TD

18.09.2019 u 13:48

Bionic
Reading

U novu kazališnu sezonu, 2019./2020. Teatar &TD ulazi obilježavanjem 200. svečane izvedbe kultne predstave 'Mrzim istinu!' autora i redatelja Olivera Frljića koja je od svoje premijere u svibnju 2011. postala jedna od najnagrađivanijih kazališnih predstava u povijesti hrvatskog kazališta

U svojoj 16. godini, 24. travnja 1992. Oliver Frljić napušta roditeljski dom. Ono što u tom trenutku izgleda kao kratkotrajno razdvajanje od obitelji, postat će trajno stanje. Slijede: godine izbjeglištva, prvi studij, drugi studij, zasnivanje vlastite obitelji, treći studij, početak profesionalne kazališne karijere, postupna afirmacija, raspad obitelji, ova predstava koja nas vraća u vrijeme prije 24. travnja 1992.

'Umjesto patetičnog prepričavanja jedne obiteljske povijesti, predstava 'Mrzim istinu!' daje nam uvid te rastvara unutarnje kompleksne odnose unutar autorove obitelji. Svoj dramaturški temelj gradi na tenziji između različitih obiteljskih dokumenata i autorovih svjedočanstava te fikcionalnog statusa koji ovi dokumenti i svjedočanstva dobivaju u prostoru kazališne reprezentacije', stoji u najavi predstave zbog koje je ansambl početkom 2011. proveo mjesec dana s Frljićevom obitelji u u Fort Worthu, u Texasu, u kojem trenutačno žive, kako bi obiteljske epizode izveli što vjerodostojnije.

Mrzim istinu! Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Damir Žižić

'Glumci su u mjesec dana, uz promatranje njihove dnevne rutine, razgovora i neobavezna druženja, napravili i nekoliko proba kojima su prisustvovali Frljićevi roditelji i sestra. Probe su rezultirale dugim raspravama u kojima su roditelji i sestra pokušavali glumcima objasniti da to što oni pripremaju nije istina, da se stvari nisu dogodila tako, da nitko od njih nije rekao to i to, a da se neke stvari o kojima govore nisu uopće dogodile', stoji u najavi predstave koja je od premijere u svibnju 2011. obišla sve relevantne domaće i strane festivale i osvojila mnoga priznanja te postala jedna od najnagrađivanijih kazališnih predstava u povijesti hrvatskog kazališta.

Glumačka postava u sastavu Filip Križan, Rakan Rushaidat, Ivana Roščić i Iva Visković nije se mijenjala od premijerne izvedbe.

U Teatru &TD predstava se, osim 21. rujna, izvodi i 22. rujna.