POČECI VELIKANA

Kubrickove fotografije iz tinejdžerske dobi na izložbi u New Yorku

04.05.2018 u 13:48

Bionic
Reading

U Muzeju grada New Yorka 3. svibnja otvorena je izložba fotografija Stanleya Kubricka nazvana 'Through a Different Lens: Stanely Kubrick Photographs'. Prikazuje više od 120 djela kultnog američkog redatelja nastalih dok je kao tinejdžer radio kao fotograf u časopisu Look

Stanley Kubrick rođen je 1928. u Bronxu, a za fotografiju se zainteresirao s trinaest, kad mu je otac Jacques Kubrick kupio fotoaparat. Nekoliko godina kasnije, u travnju 1945., jedan njegov rad otkupio je časopis Look te ga potom angažirao i kao službenog fotografa.

Fotografija koja mu je osigurala prvi posao bila je ona prodavača novina, oslonjenog na lakat s pogledom prema dolje, koji sjedi u kiosku prepunom novina. Na naslovnicama je bila vijest o smrti Franklina D. Roosevelta.

Kubrick, tada 17-godišnjak, prodavaču je dao precizne upute kako pozirati, što je još onda ukazivalo na viziju koju je nosio u sebi.

Za Look je radio još pet godina, a na izložbi se može vidjeti ukupno 129 njegovih djela s različitih fotoreporterskih zadataka - od noćnih klubova, preko sportskih događaja do svakodnevnih scena s ulica New Yorka.

Kao redatelj, jedan od najznačajnijih svih vremena, Kubrick je bio poznat po pomnom biranju tema svojih filmova i tehničkoj perfekciji.

  • +3
Stanley Kubrick Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Među nekima od njegovih najpoznatijih djela su 'Lolita', 'Dr. Strangelove ili: Kako sam naučio ne brinuti i zavolio bombu', '2001.: Odiseja u svemiru', 'Isijavanje', 'Paklena naranča', 'Full Metal Jacket' i 'Oči širom zatvorene' s Tomom Cruiseom i Nicole Kidman, koji mu je bio i posljednji. Preminuo je 1999.

Izložba 'Through a Different Lens: Stanely Kubrick Photographs' u Muzeju grada New Yorka traje do 28. listopada.