'CIGANIN, ALI NAJLJEPŠI'

Kristian Novak u Zagrebu predstavlja svoj novi roman

15.12.2016 u 11:40

Bionic
Reading

Novi roman dobitnika tportalove književne nagrade Kristiana Novaka u petak će biti predstavljen u zagrebačkom kinu Grič s početkom u 19 sati. Izdavač OceanMore najavljuje i dramsko iznenađenje na promociji koju će moderirati urednik Kruno Lokotar, a o knjizi će govoriti kritičarka Katarina Luketić

Kristian Novak publici se predstavio odličnim romanom 'Črna mati zemla' (Algoritam, 2013.), za koji je nagrađen tportalovom književnom nagradom za roman godine, a trenutačno se prema tom romanu u ZKM-u radi kazališna predstava koju očekujemo početkom 2017. te se priprema i igrani film.

Manje od tri godine prošle su od izdavanja 'Črne mati zemle', a Novak je objavio novi roman koji je izazvao veliku pažnju na nedavnom Interliberu, na kojem su čitatelji u redu ispred štanda nakladnika OceanMore čekali da kupe netom tiskani roman. Predstavljen je i na pulskom Sajmu knjiga, a ovog petka Novak će imati premijerno predstavljanje i u Zagrebu.

''Ciganin, ali najljepši' jest strogo žanrovski gledano krimić, s enigmom, brutalnim ubojstvima nepoznatih – jer leševe bez lica teško je identificirati – i istragom, i lijep pokazatelj da se stvari ne smiju strogo gledati, ni suditi, jer je krimić koliko i 'Zločin i kazna'. 'Ciganina' je ispripovijedalo, preciznije kazalo jer uglavnom čitamo krnje transkripte, čak četvero pripovjedača: Milena, sredovječna povratnica u rodni Sabolščak, Nuzat, Kurd iz Mosula na putu za Calais, Sandokan zvan Sandi, Ciganin iz Bukova Dola, i Plančić, PR iz Policijske uprave zagrebačke. Roman ide široko, tijek nekoliko života ukrstit će se između tokova Drave i Mure, u Međimurju, a čime se sve bavi, s vremenom će popisivati literatura koja će daleko nadići njegov poveći opseg. Spomenimo sada samo da donosi dvije biografije 'od kolijevke pa do groba', da zahvaća i rekonstruira barem tri kulturološka kruga, da daje poput plastičnog eksploziva snažne psihoportrete svojih četiriju kazivača i masu masovne psihologije koja raste i prijeti da će se preliti u nasilje.

Ovo je knjiga u kojoj ćete naći Al Anfal, Daesh (ISIL) i izbjeglički val, zabranjenu ljubav Hrvatice i Roma, veterana Domovinskog rata koji se brine za mir u selu, policajca na zalazu karijere u shizo-epizodama, orgiju s Moldavkama u vikendici, teoriju i praksu krađe i tučnjave, pauka koji je ispleo svoju mrežu, internetsko bjesnilo, raskoš jezika, misli i emocije', navodi se u opisu koji potpisuje urednik romana Kruno Lokotar.

BIOGRAFIJA KRISTIANA NOVAKA

Kristian Novak (Baden-Baden, 1979.) djetinjstvo je proveo u Sv. Martinu na Muri. Gimnaziju je pohađao u Čakovcu, diplomirao kroatistiku i germanistiku te doktorirao na Poslijediplomskom studiju lingvistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Šest godina radio je kao asistent na Odsjeku za germanistiku istog fakulteta, a 2012. godine prelazi na Odsjek za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci, na kojem danas predaje kao docent. Bavi se istraživanjima na području povijesne sociolingivistike, analize diskursa i jezične biografistike. Od 1998. do 2009. godine bio je standardni reprezentativac Hrvatske u karateu; osvajač je niza medalja na europskim i svjetskim prvenstvima. Objavio je romane 'Obješeni' (Čakovec: Insula, 2005.) i 'Črna mati zemla' (Zagreb: Algoritam, 2013.) koji osvaja nagradu tportala za roman godine. 'Črna mati zemla' ubrzo je doživjela nekoliko stranih izdanja, a kazališna i filmska adaptacija su u tijeku.