DO 6. RUJNA U SPLITU

Krenuo je Mediteranski festival knjige pod strogim mjerama zaštite od korone. U programu će se predstaviti novi naslovi Jurice Pavičića, Jadranke Kosor i Vojka V, koji je napisao dvije slikovnice

02.09.2020 u 15:50

Bionic
Reading

Najveći dalmatinski Mediteranski festival knjige službeno je otvoren 2. rujna u 12 sati u Splitu na Gripama, a trajat će do 6. rujna.

Osim bogate sajamske ponude knjiga 50-ak hrvatskih izdavača (cca 10.000 naslova publicistike, beletristike i knjiga za djecu), od kojih će se neke moći kupiti po promotivnim cijenama do čak 70 posto popusta, za sve ljubitelje pisane riječi pripremljen je bogat i raznolik program.

Na splitskim Gripama ih tako očekuju promocije brojnih naslova, od 'Premijerke' Jadranke Kosor i 'Prometejevog sina' Jurice Pavičića, do prvog romana pjesnika Marka Tomaša 'Nemoj me buditi'. Za one koji žele poraditi na sebi, tu je promocija knjiga Bruna Šimleše 'Kako zavoljeti sebe', a kako se poznati domaći glazbenici snalaze u literarnom svijetu pokazat će bivši bubnjar Azre Boris Leiner autobiografijom 'Sve je bio ritam' i popularni reper Vojko V koji je napisao slikovnice za djecu odgojnih naslova - 'Kako to' i 'Ne može'.

U sklopu programa održat će se In memoriam za nedavno preminulog akademika Tonka Maroevića i video intervju sa znanstvenikom Igorom Rudanom.

  • +9
Mediteranski festival knjige 2020. Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Posebna pažnja posvećena je najmlađim posjetiteljima za koje su organizirane zanimljive edukativne radionice koje će se održavati svakodnevno u svečanom salonu ŠC Gripe tj. u Malom Bookvariju, kako se taj salon zove tijekom održavanja MFK. Između ostalog, čeka ih praktičan sat robotike i programiranja, imat će priliku naučiti kako se rade stripove, ali i uživati u druženju s autoricama hit knjiga za djecu. Pod pokroviteljstvom projekta Nacionalna strategija poticanja čitanja odvijat će se i program Tete i barbe pričalice čitaju te Škola brzog čitanja i mudrog učenja.

Sve se, ističu organizatori, odvija u skladu sa svim preporukama Nacionalnog stožera i uz pridržavanje epidemioloških mjera. Postavljeni su dezinfekcijski punktovi za noge i ruke na samom ulazu u ŠC Gripe te dezinfekcijski punktovi za ruke na nekoliko lokacija unutar velike dvorane. Odvojeni su službeni ulaz i izlaz te postavljena signalizacija plana kretanja. Ulazak u dvoranu moguć je isključivo uz masku na licu. Na ulazu i izlazu iz dvorane, postavljeni su mjerači broja posjetitelja te se sukladno brojkama, prilagođava ulazak novih posjetitelja kako bi se izbjegle gužve. Na INFO pultu, prije ulaska u veliku dvoranu, sudionici se popisuju zbog potrebnog vođenja evidencije te im se, tom prilikom mjeri i tjelesna temperatura. Tjelesna temperatura se mjeri i svim prodavačima te MFK osoblju po dolasku na sajam.

Svi štandovi su opskrbljeni dezinfekcijskim sredstvima, a prodavači su pod vizirima, odnosno maskama kao i MFK osoblje. Broj sudionika na radionicama je strogo ograničen prema određenoj kvadraturi prostora održavanja, a svi sudionici radionica se prijavljuju putem e-maila te im se mjeri tjelesna temperatura prilikom ulaska u prostor. Svakog dana, nakon zatvaranja sajma, cjelokupna se lokacija čisti i dezinficira, kažu organizatori.

Ostale detalje o provođenju epidemioloških mjera potražite ovdje, a informacije o programu i rasporedu radionica ovdje.