31. SALON MLADIH

'Korekcije' privlače pažnju posjetitelja

14.09.2012 u 11:19

Bionic
Reading

Trideset i prvo izdanje Salona mladih, bijenalne izložbe radova mladih umjetnika koja se u Domu HDLU, popularnoj Džamiji, održava do 23. rujna, nastavlja se u dinamičnome ritmu svojih programa

U samo prvih sedam dana od otvaranja, izložbu je pogledalo više od 1.500 posjetitelja, što je izrazito pozitivan odaziv na ovogodišnji koncept pod naslovom 'Korekcije', koji potpisuje kustos Vladimir Čajkovac

U četvrtak, 13. rujna u 19 sati, Petros Moris, grčki konceptualni umjetnik i vrsni kustos mlađe generacije, izvest će performans pod nazivom Procedural: Collection - Structural Adornment / Inherited Activity, nakon čega će uslijediti razgovor s umjetnikom. Moris je suosnivač kustoske platforme KERNEL (Atena - London).

Nadalje, u četvrtak će svoj Praktikum održati i zagrebačka Kustoska platforma, projekt pokrenut 2008., čiji je cilj omogućiti dodatnu teorijsku i praktičnu edukaciju iz područja suvremene umjetnosti, a ovdje se ima priliku baviti analizama i sudjelovanjem u projektu definiranja Salona. Praktikum KP tako predstavlja, u procesu učenja, pokušaj jednog kritičkog entiteta unutar Salona samog, nastojeći nadgledati rad kustosa, analizirati svrhu i koncepciju Salona, selekciju umjetnika, pratiti događanja te se uključiti u razgovor s gostima i protagonistima Salona.

U petak, 16. rujna od 20 sati, održat će se Antisalon/Salon odbijenih u prostorima Medike, koji je podržan od Salona mladih u okvirima Paralelnog Salona, a zastupaju ga Vladimir Tatomir i Stipan Tadić. Salon odbijenih zanimljiv je za studiju slučaja o načinima pozicioniranja mladih umjetnika, kao i uvjetima stvaranja oporbe te odnosa umjetnika i institucija.

U subotu, 15. rujna u 19 sati, održat će se razgovor s Áronom Fenyvesijem i Borbálom Szalai, mladim kustosima iz Mađarske. Áron Fenyvesi je likovni kritičar i kustos budimpeštanske galerije Trafó. Riječ je o galeriji koja je sastavni dio Kuće suvremene umjetnosti Trafó, koja objedinjuje suvremenu plesnu, glazbenu i kazališnu umjetnost, vizualne umjetnosti i književnost te je prva takva institucija u Mađarskoj. Fenyvesi je autor postava brojnih izložbi kojima prati suvremenu mađarsku umjetničku scenu te je nominiran za prestižnu nagradu Lorenzo Bonaldi.

Borbála Szalai je kustosica koja djeluje unutar neprofitne organizacije Studio of Young Artists Association (Budimpešta). Organizacija okuplja petstotinjak umjetnika, ali i kustosa, s ciljem podrške u profesionalnom djelovanju članovima i uspostavljanju međunarodnih suradnji u sferi suvremene umjetnosti. Szalai je u svome radu poglavito orijentirana na mlade umjetnike s područja čitave Srednje Europe, a autorica je niza izložbi u Budimpešti te drugim europskim centrima poput Praga i Pariza.

Nadalje, u subotu će posjetitelji predavanja iz prve ruke moći vidjeti kako izgleda kada se povjesničar umjetnosti odluči za karijeru kuhara. Danko Hećimović će pripremiti, na veselje organizatora i svih prisutnih, specijalitete organske i vegetarijanske kuhinje.

Filmovi u okviru otvorene selekcije 'Strategije otpora' na temu pobune i otpora prikazivat će se i ove nedjelje, 15. rujna, od 17 do 22 sata.