OPROŠTAJ OD UMJETNIKA

Komemoracija za Relju Bašića 11. travnja u zagrebačkom HNK

10.04.2017 u 13:53

Bionic
Reading

Komemoracija za jednog od najvećih hrvatskih kazališnih i filmskih glumaca Relju Bašić održat će se u utorak, 11. travnja u 14 sati u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu.

Na komemoraciji će govoriti bivša prvakinja Opere HNK u Zagrebu Mirjana Bohanec, akademik Boris Senker, kazališni i filmski kritičar Tomislav Kurelec, intendantica zagrebačkoga HNK Dubravka Vrgoč te ravnatelj Drame Ivica Buljan, stoji u priopćenju Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Jedan od najvećih hrvatskih kazališnih i filmskih glumaca Relja Bašić preminuo je 7. travnja u 88. godini. Svoj je profesionalni kazališni put počeo u Drami zagrebačkoga HNK, a na istoj je sceni obilježio je i 40. obljetnicu umjetničkog rada 1995., kada mu je dodjeljena  Nagrada hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje.

Odlaskom iz zagrebačke Drame, više nikad nije ušao u stalni angažman nekog kazališta, nego je kao  samostalni umjetnik djelovao kao glumac i/ili redatelj u različitim zagrebačkim  kazalištima (Teatar ITD, GDK Komedija, Zagrebačko kazalište mladih) te često nastupao na Dubrovačkim ljetnim igrama. U tim je kazalištima odigrao malo manje od osamsto predstava i realizirao svojih prvih šest režija (Ljubaf, Crna komedija, Jedan dan u smrti Joe Egg, Stara vremena, Obećanja, Hotel Plaza).

Godine 1974. osnovao je prvo hrvatsko putujuće privatno kazalište Teatar u gostima, u kojemu je bio umjetnički ravnatelj, glumac i redatelj sve do prestanka njegova djelovanja 2004. godine. U Teataru u gostima  za vrijeme njegova tridesetogodišnjeg djelovanja, surađivali su mnogi najistaknutiji i najpopularniji glumci iz generacije Relje Bašića, primjerice Sanda Langerholz, Ivo Serdar, Ljubica Jović, Ana Karić, Fabijan Šovagović, Vanja Drach, Boris Buzančić, Pero Kvrgić i drugi ali i mnogi glumci različitih generacija. Teatar je u tri desetljeća djelovanja izveo 4213 predstava u 340 mjesta i gradova diljem Hrvatske, bivše države i inozemstva.

Posljednji ispraćaj bit će 12. travnja u 14,30 sati na Krematoriju.