OPRAŠTANJE OD VELIKOG UMJETNIKA

Komemoracija Ivanu Picelju u MSU-u

25.02.2011 u 14:17

Bionic
Reading

U povodu smrti velikog umjetnika, prijatelja i donatora MSU-a, Ivana Picelja, u ponedjeljak, 28. veljače u 12 sati održat će se komemoracija u Dvorani Gorgona tog muzeja

Tom prigodom o Ivanu Picelju govorit će: Nina Obuljen, državna tajnica Ministarstva kulture RH; Jerko Denegri, Brane Kovič, Jasna Galjer i ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić.

Ivan Picelj rođen je 1924. u Okučanima te se ubraja među najznačajnije i najsvestranije domaće umjetnike druge polovice 20. stoljeća. Aktivni je sudionik i osnivač novih umjetničkih pojava u nas, kao što su Exat 51 i Nove tendencije. Kontinuirano izlaže od 1952. godine u brojnim međunarodno priznatim izložbenim institucijama u zemlji i svijetu, a njegovi se radovi nalaze u najpoznatijim muzejima svijeta kao što su Victoria & Albert Museum u Londonu, Centar Georges Pompidou u Parizu, Muzej Boymans u Rotterdamu, Wilhelm Lehmbruck Museum u Duisburgu.

Od samoga početka Ivan Picelj bio je povezan s MSU-om. Njegova djela dio su stalnog postava, a u zbirkama MSU-a nalazi se više od dvije stotine njegovih radova, oko sto šezdeset plakata te pedesetak radova koji obuhvaćaju grafičke mape, reljefe, objekte i slike.