GAVRAN NA DASKAMA ZAJCA

Komedija 'Sve o ženama' sa štihom riječkog kraja

23.03.2010 u 10:43

Bionic
Reading

Komedija Mire Gavrana 'Tutto sulle donne'/'Sve o ženama', u produkciji Talijanske drame, premijerno će biti izvedena na pozornici riječkog HNK Ivana pl. Zajca u srijedu, 24. ožujka, u okviru Scene Zajc off

Redateljica i dramaturginja predstave je Neva Rošić, tekst je s hrvatskog na talijanski jezik preveo Silvio Ferrari, a obradile su ga članice ansambla. U predstavi glume Elvia Nacinovich, Elena Brumini i Rosanna Bubola, a diskretno su prisutni i Laura Marchig te Bruno Nacinovich. Senograf i kostimograf je Toni Plešić, a oblikovatelj svjetla Deni Šesnić.

'Nisam gledala ni jedno drugo uprizorenje toga Gavranova teksta, ali vjerujem da ni jedna izvedba toga teksta u svijetu nije slična ovoj našoj. Jezično smo je prilagodili, pa se u predstavi govori talijanskim, fjumanskim, istarskom čakavicom i hrvatskim. Sretna je okolonost ta da smo kao ekipa mogli posegnuti u vlastitu memoriju i znanje u govornom izričaju te smo mnoge scene preoblikovali u jezike koji se na ovom području prožimlju', rekla je o predstavi Neva Rošić, dodajući da je Gavranov tekst zabavan, a takva je i predstava koja i u gegovima i u komici ima štih ovoga kraja.

Za glumice Talijanske drame Elviju Nacinovich, Elenu Brumini i Rosannu Bubolu glumiti pet lica u pet izmjeničnih i isprepletenih životnih priča bio je pravi izazov. No kako su jednoglasno ustvrdile, kada se radi s Nevom Rošić, sve je lako i nema mjesta stresu.

Mlada glumica Elena Brumini za ovu predstavu potpisuje i scenski pokret, a posebno je ponosna na scenu sukoba dviju starica gdje je, prema njezinim riječima, u pitanju prava koreografija.

Zbog izmjena likova i situacija, predstava ima 15 kratkih pauza, koje se u ovom slučaju premošćuju glazbom za koju je zaslužan Bruno Nacinovich. Kratki songovi snimljeni su u studiju, a otpjevale su ih, i to vrlo uspješno, tvrdi Bruno Nacinovich, glumice iz predstave.

'Tri su autorske skladbe, a ostale su pjesme, poput poznate 'La Bambole' Patti Pravo ili 'Gli uomini non cambiano' Mije Martini, aranžirane baš za ovu predstavu', istiknuo je Bruno Nacinovich.

Za ravnateljicu Talijanske drame Lauru Marchig nema sumnje da će ova predstava biti još jedna uspješnica koja će se svidjeti publici.

Nakon riječke publike istu će predstavu gledati i publika u Umagu (27. ožujka u 20 sati; Cinema teatro/Kino Kazalište), Poreču (29. ožujka u 20 sati; Teatro/Kazalište ), Puli (30. i 31. ožujka; INK-Gradsko kazalište Pula), Rovinju (6. travnja u 20 sati; Teatro/Kazalište) i Piranu (7. travnja u 20 sati, Teatro Tartini).