nakon katastrofalnog požara

Koliko će trajati, a koliko koštati obnova Notre Damea? Stručnjakinja iz Restauratorskog zavoda: Malo tko zna raditi na gotičkoj katedrali...

16.04.2019 u 11:23

Bionic
Reading

Blanda Matica iz Hrvatskog restauratorskog zavoda za tportal govori o požaru koji je jučer zahvatio čuvenu francusku gotičku katedralu Notre Dame i uništio dijelove ovoga važnog spomenika svjetske kulturne baštine te simbol Pariza i Katoličke crkve

'I za mene i za moje kolege to je bio potpuni šok', kaže pomoćnica ravnatelja za nepokretnu baštinu Hrvatskog restauratorskog zavoda Blanda Matica, po struci arhitektica, o požaru koji je u pariškoj katedrali Notre Dame buknuo u ponedjeljak u ranim večernjim satima. Vatra se brzo razbuktala i pred očima cijelog svijeta progutala prepoznatljiv spiralni toranj, nakon čega se urušio i krov.

U tri ujutro u utorak vatrogasci su stavili požar pod kontrolu i uspjeli spriječiti rušenje glavnog zvonika.

'Ovo što se dogodilo zbilja je ogromna tragedija. Ne treba, vjerujem, ni ponavljati da je Notre Dame remek-djelo gotičke arhitekture i zaštićena baština UNESCO-a. Osim toga, toliko je stoljeća od izgradnje stajala nedirnuta pa je besmisleno da se zapalila sada, upravo za vrijeme restauracije', kaže Matica, dodajući da je sreća u nesreći to što su svodovi ispod krovišta ipak izdržali i što je unutrašnjost crkve ostala nedirnuta.

Uzrok požara još uvijek nije poznat, ali se vjeruje da je povezan s radovima na renoviranju objekta.

'Zapravo se vrlo često prilikom restauratorskih, konzervatorskih i građevinskih radova na krovištima od suhog drva može dogoditi da uslijed nedovoljnog kontroliranja uređaja, primjerice, za varenje dođe do iskrenja, a time i do mogućeg požara', kaže Matica.

  • +38
Požar u katedrali Notre Dame Izvor: Pixsell / Autor: AGENCE/PIXSELL

Francusku, upozorava, sada čeka puno posla.

'Najprije treba utvrditi zatečeno stanje, vidjeti kolika su oštećenja i potom krenuti u izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju kamenih elemenata jer se središnji toranj potpuno urušio. Njega će, kao i krov, trebati ponovno izgraditi. Treba, uz to, provjeriti ima li i na sačuvanoj konstrukciji ikakvih oštećenja od požara. U svakom slučaju, posla će biti puno, a sve to će, dakako, i koštati jako puno. Bit će potreban ogroman iznos novca da se crkva vrati u prvotno stanje. Prije svega, trebat će kompletno mobilizirati čitavu restauratorsko-konzervatorsku struku jer danas nije nimalo jednostavno raditi na gotičkoj katedrali. Treba naći ljude koji su zaista dorasli ovome velikom zadatku, koji će biti u stanju napraviti projektnu dokumentaciju i izvesti same radove na crkvi', upozorava Matica.

  • +11
Jutro nakon požara u katedrali Notre Dame Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je sinoć da će katedrala biti popravljena te da počinju prikupljati donacije. Prve su već obećali francuski milijarderi François-Henri Pinault, koji će dati 100 milijuna eura, i Jean Étienne Arnault, koji će donirati 200 milijuna eura.

Notre Dame ili Naša Gospa, što je stari francuski naziv za Djevicu Mariju, kojoj je crkva i posvećena, jedan je od glavnih spomenika rane francuske gotike. Petobrodna katedrala počela se graditi sredinom 12. stoljeća, a glavni joj dijelovi potječu iz 13. i 14. stoljeća.

Unutrašnjost crkve obiluje kipovima, nadgrobnim spomenicima i namještajem, a posebnu vrijednost imaju prozori sa slikama na staklu, odnosno vitraji. U riznici su i mnogi vrijedni predmeti umjetničkog obrta. Očekuje se izvještaj o njihovom stanju nakon požara.

Notre Dame godišnje posjeti oko 12 milijuna ljudi, a sinoć, za vrijeme požara, mnogi su se okupili u blizini te molili i pjevali za spas katedrale.