ZATVARANJE VRATA

Kolaps kulturnih institucija u BiH

10.01.2012 u 09:36

Bionic
Reading

Zbog krize vlasti i neriješenih odnosa, u Bosni i Hercegovini se najvažnije državne kulturne institucije nalaze u katastrofalnom položaju. Zatvorena je Umjetnička galerija BiH, Historijski muzej, a legendarni Zemaljski muzej također je pred zatvaranjem, dok je Nacionalna biblioteka – usred zime – ostala bez grijanja

Iako su se izbori u Bosni i Hercegovini održali još 2009. godine, nova državna vlada (odnosno Vijeće ministara) formirana je tek prije dva tjedna, što osim političkih ima i razne druge implikacije. Jedna od njih je i položaj važnih kulturnih institucija BiH, koje se još od potpisivanja Daytonskog sporazuma nalaze u svojevrsnom čistilištu, no na putu prema paklu neimaštine, nedovoljnog financiranja i sustavnog obezvređivanja i propadanja.

Naime, BiH nema Ministarstvo kulture, a i pravi status važnih kulturnih institucija je nedefiniran, pa se već godinama financiraju moljakajući novac od lokalnih sarajevskih vlasti, Federacije BiH, ili pak iznajmljuju svoje prostore za vjenčanja i zabave kako bi mogli platiti račune za struju ili grijanje.

Tportal je već pisao o nedaćama s kojima se suočava slavni sarajevski Zemaljski muzej, koji bi uskoro – nakon 125 godina postojanja – mogao zatvoriti svoja vrata za posjetitelje. To se već u rujnu dogodilo Umjetničkoj galeriji BiH, prije nekoliko dana zatvoren je i Historijski muzej, dok Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH isključeno grijanje.

Iz Nacionalne biblioteke su uputili dramatičan apel državnim institucijama za pomoć, na koji odgovor nije stigao. U pismu koje su poslali ističe se da 'u ovim okolnostima postoji i realna vjerojatnost  da će se zbog niskih temperatura koje predstoje u ovom godišnjem dobu, smrznuti zaostala voda u instalacijama, što bi, izvjesno je, moglo dovesti do težih šteta, izlijevanja vode i oštećenja dragocjenih bibliotečnih kolekcija te objekta u kojem je Biblioteka smještena'.

Skoro zatvaranje, zbog nedostatka sredstava i očajnih uvjeta rada, prijeti i Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti, Kinoteci te Biblioteci za slijepa i slabovidna lica.