INTERVJU: OLINKA VIŠTICA

Koja je tajna najuspješnijeg hrvatskog muzeja

20.07.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Gostovanja širom svijeta, nagrada za najinovativniji europski muzej, dvjestotinjak posjetitelja dnevno te visoko drugo mjesto na TripAdvisorovoj ljestvici najprivlačnijih turističkih atrakcija Zagreba tek su neki od rezultata zagrebačkog Muzeja prekinutih veza. O tome kako spojiti kulturu i turizam te u muzejski prostor dovesti ljude, za tportal govori suosnivačica Muzeja prekinutih veza Olinka Vištica

Muzej prekinutih veza na zagrebačkoj gornjogradskoj adresi otvoren je u listopadu 2010, a kao ideja bivšeg para Dražena Grubišića i Olinke Vištice o zbirci ostavština prekinutih veza živi već šest godina od prvog izlaganja na Zagrebačkom salonu.

Zanimljivo je da je Muzej svoj uspon započeo inozemnim gostovanjima i priznanjima, da bi nakon toga postao najuspješniji hrvatski kulturni izvozni proizvod, pa će tako uskoro na pariškom gostovanju biti dijelom projekta Croatie, la voici, kojim se hrvatska kultura predstavlja francuskoj publici svojim najreprezentativnijim umjetnicima i projektima.

Za to je trebalo smišljeno ostvariti komunikaciju s publikom, što je uspjelo ljudima koji vode Muzej. Poslušali su je i u svoj postojeći umjetnički koncept krenuli ugrađivati njihove predmete i priče.

O tome kakva su iskustva s inozemnih izlaganja, o ulozi muzeja u današnjem društvu, vođenju privatnih inicijativa u kulturi te ciljevima iste, kulturnoj politici i kulturnom turizmu te o malo romantičnijim pričama za tportal u video intervjuu govori Olinka Vištica.

POGLEDAJTE VIDEO