FESTIVAL

Književni KROKODIL otklonit će letargiju i u Zagrebu

25.05.2012 u 13:25

Bionic
Reading

Četvrtu godinu zaredom, festival čitanja KROKODIL predstavit će više od 15 pisaca iz regije i Europske unije te prvi put nastupiti i pred zagrebačkom i pred beogradskom publikom. Zagrebačko izdanje KROKODIL-a zakazano je za 13. lipnja u 19 sati u VIP-clubu

Za tri godine svoga postojanja, udruženje KROKODIL (Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu I Letargiju) organiziralo je osam književnih festivala i nekoliko prezentacija u Beogradu, Srbiji i zemljama regije: ljetni festival KROKODIL (Beograd 2009, 2010, 2011), Fantastični Februarski Festival KROKODIL (Beograd 2010), KROKODIL na putu (Inđija, 2009, Sajam knjiga u Puli 2010, Ljubljana 2010, Lajpcig 2011).

Na jednom od svojih najznačajnijih međunarodnih gostovanja, festival KROKODIL u ožujku 2011. predstavio je selekciju srpskih pisaca tijekom Sajma knjiga u Lajpcigu 2011. na kojem je Srbija bila tzv. zemlja u fokusu.

Na KROKODIL-u je dosad nastupilo preko pedeset pisaca iz Srbije, regije i Europe, među kojima su i Filip David, Svetislav Basara, Ante Tomić, Vedrana Rudan, Boris Dežulović, Biljana Srbljanović, David Albahari, Ivan Čolović, Olja Savičević Ivančević, Dragan Velikić, Slobodan Tišma, Goran Vojnovič i mnogi drugi.

Modernim i dinamičnim načinom predstavljanja - čitanje uz korištenje suvremenih video i audio medija, muzičko-scenski performansi - kao i širokim izborom koji uključuje poeziju, prozu i dramski tekst, KROKODIL je u posljednje tri godine postojanja doprinio da se Beograd svrsta u kulturne prijestolnice koje prepoznaju i vrednuju reprezentativne kulturne događaje koji obogaćuju kulturnu ponudu Beograda, Srbije i regije.

Ove godine KROKODIL ima i svoje prvo zagrebačko izdanje, i to 13. lipnja u VIP-clubu. Tamo će nastupiti Zoran Ferić, Sreten Ugričić, Damir Avdić te izvanregionalni gosti Andres Barba (Španjolska), Thomas Glavinic (Austrija), Joerg Albrecht (Njemačka), Daniela Seel (Njemačka). Za glazbeni ugođaj će se pobrinuti talijanski bend Arbe Garbe.

Nakon toga se festival seli u Beograd, a tamo će nastupiti i jaka hrvatska literarna reprezentacija: Tea Tulić, Edo Popović, Slavenka Drakulić i Igor Štiks. Uz njih će svoju prozu čitati i Vladimir Pištalo, Mirjana Novaković, Valerie Fritsch, Lazslo Vegel, Uglješa Šajtinac i Mirjana Đurđević, a mjesto radnje je amfiteatar ispred beogradskog Muzeja istorije Jugoslavije.