DODJELA U RIJECI

Književne nagrade Drago Gervais Branimiru Dropuljiću i Mariji Trinajstić

28.10.2019 u 14:37

Bionic
Reading

Dobitnicima Književne nagrade Drago Gervais za 2019. godinu Branimiru Dropuljiću za zbirku pjesama 'Kosine' u kategoriji neobjavljenog rukopisa i Mariji Trinajstić za zbirku pjesama 'Cimbuja' u kategoriji objavljenog književnog djela na čakavskom narječju, dodijeljene su nagrade u ponedjeljak u Gradskoj vijećnici Rijeke

Nagradu dodjeljuje Grad Rijeka pa je gradonačelnik Vojko Obersnel ovom prigodom istaknuo da je posebno važno da je nagrada u posljednjih nekoliko izdanja izašla iz okvira Rijeke i Kvarnera te su dobitnici iz cijele Hrvatske. Cilj dodjeljivanja ove nagrade je odavanje počasti Dragi Gervaisu i motiviranje pisaca na stvaranje te promoviranje knjige i čitanja, rekao je Obersnel.

Zahvaljujući na nagradi, Branimir Dropuljić rekao je da je njegov primani način komunikacije s okolinom poezija pa da ovo priznanje ne doživljava samo kao nagradu pjesniku, nego i kao čovjeku. Marija Trinajstić izrazila je zadovoljstvo da je prva Opatijka koja je dobila ovu nagradu, imenovanu po rođenom Opatijcu Gervaisu.

U Prosudbenom povjerenstvu ove su godine bili Ivica Prtenjača, Vlado Simcich, Milorad Stojević, Darija Žilić i Aleksandar Mijatović u svojstvu predsjednika. Postupak dodjele nagrade provodi Gradska knjižnica Rijeka. Na ovogodišnji natječaj pristiglo je šezdesetak naslova.

Po ocjeni povjerenstva 'Kosine' razbijaju predrasude o komornosti i zatvorenosti poezije, ne suzdržavajući se od društvenog angažmana, pa je riječ o djelu u kojem su književni i izvanknjiževni aspekti na podjednako visokoj razini, ocjena je povjerenstva.

Najbolje objavljeno književno djelo na nekom od idioma čakavice je 'Cimbuja' Marije Trinajstić, koju je 2018. izdala Ustanova 'Ivan Matetić Ronjgov', i to zbog visoke poetske vrijednosti i aktiviranja svih slojeva čakavštine.

Književna nagrada Drago Gervais dodjeljuje se svake druge godine, a iznosi po 20.000 kuna u svakoj od kategorija te objavljivanje nagrađenog rukopisa. Nosi ime velkog čakavskog književnika (1904.-1957.). Djelovao je i kao ravnatelj Drame HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci te intendant tog kazališta.