'KAKVA NOĆ!'

Mala knjižara u Velikoj Britaniji jednim tweetom u nekoliko sati privukla kupce iz cijelog svijeta

16.01.2020 u 14:38

Bionic
Reading

Knjižara Petersfield iz Hampshirea u Velikoj Britaniji prvi put u svojoj stogodišnjoj povijesti nije imala nijednog kupca, sve do jedne tužne objave na Twitteru koja je preokrenula situaciju nabolje i osigurala im 1100 novih pratitelja, a za nadati se da će među njima biti i novih kupaca.

Nezavisna knjižara koja otkupljuje i prodaje antikvarne, rabljene, ali i nove knjige i mape prije par dana imala je katastrofalan dan - nisu uspjeli prodati niti jednu jedinu knjigu, pa su na svom Twitteru objavili slike praznih prostorija i napisali žalostan tweet o tome kako nisu imali nijednog kupca taj dan, vjerojatno prvi put u svojoj stogodišnjoj povijesti.

Njihov post podijelio je među svojim monogobrojim pratiteljima pisac fantastike i znanstvene fantastike Neil Gaiman, a njegovi su sljedbenici brzo reagirali i narudžbe su počele pljuštati sa svih strana svijeta.

Tweet koji je izazvao lavinu glasio je: 'Kotrljajući grm...Nijedna knjiga nije prodana danas...£ 0,00'. A onda su preko noći stigle online narudžbe u iznosu od 1000 funti (skoro 9000 kuna).

'Bilo je zaista dirljivo. Ljudi su bili tako ljubazni. Ovo će zaista učiniti razliku. Posao ide nešto lošije ovih dana, ali bilo je zaista neobično da baš nismo prodali nijednu knjigu cijeli dan - vjerojatno nitko nije htio izaći zbog nevremena', kazao je za Guardian Robert Sansom, koji u knjižari radi već 13 godina.

Njezin vlasnik, John Westwood, rekao je da je staromodan i ne razumije se u društvene medije pa ga je šokiralo kad je saznao što se dogodilo. U roku od 24 sata izvorni je post podijeljen više od 6.000 puta, a iz knjižare su objavili jedan veseliji tweet: 'Kakva noć! Preplavljeni smo, ali na dobar način. Imamo 1.100 novih sljedbenika. Imamo mnoštvo narudžbi putem interneta. Imamo preko 300 poruka, od kojih su mnogi upiti za knjige. Odgovorit ćemo svima što je prije bude moguće, molim vas izdržite s nama. Puno vam hvala!'