OPROŠTAJ RODNOGA GRADA

Knjiga žalosti povodom Šutejeve smrti u riječkom kazalištu

04.12.2009 u 10:51

Bionic
Reading

U petak, 4. prosinca 2009, u atriju riječkog HNK Ivana pl. Zajca bit će otvorena knjiga žalosti povodom smrti maestra Vjekoslava Šuteja. Građani će se moći upisati od 10 do 14 sati i od 17 do 19 sati

Nakon duge i teške bolesti u srijedu, 2. prosinca, u zagrebačkoj bolnici Rebro preminuo je svjetski proslavljeni hrvatski dirigent Vjekoslav Šutej.
Mestro Vjekoslav Šutej rođen je 31. srpnja 1951. u Rijeci. Njegovi su roditelji bili usko vezani uz glazbu, majka Alemka bila je sopranistica i pravnica, a otac Josip Šutej bio je istaknuti tenor čiji su nastupi ostali zabilježeni u povijesti riječkog HNK-a.

Godine 2001, mestro Vjekoslav Šutej dirgirao je premijerom 'Krabuljnog plesa' Giuseppea Verdija u riječkom teatru, a jedan od razloga zbog kojih je maestro izabrao upravo Rijeku kako bi prvi put u karijeri dirigirao izvedbom te opere jest i podatak koji je tada sam istaknuo: 'Moj otac Josip pjevao je glavnu ulogu u 'Krabuljnom plesu' 1951. upravo na pozornici riječkog HNK.'

Posljednji put maestro Vjekoslav Šutej dirigirao je u riječkom HNK Ivana pl. Zajca 2006, kada je u sklopu Zajčevih dana ravnao koncertom Zagrebačke filharmonije. U povijesti riječkog HNK ostat će zabilježeno kako je u sklopu Dana Matice hrvatske u Mostaru 2003. Šutej ravnao izvedbom 'La Traviate' u izvedbi Opere i Baleta HNK Ivana pl. Zajca.

'Hrvatska je izgubila velikog dirigenta i čovjeka nevjerojatne energije koji je pokazivao veliku veliku ljubav prema poslu koji je radio. Tragedija je tim veća što je otišao u godinama kada je još mnogo mogao pružiti. Žao mi je što je iza njega ostala jedna mlada obitelj. Kao dirigent, Šutej je bio vrlo specifičan po svojoj mimici i izrazu lica, kao i jednom posebnom načinu komunikacije s orkestrom', rekla je mestra i intendantica riječkog Kazališta Nada Matošević.

U znak sjećanja na ovog iznimnog dirigenta, prije početka predstave 'Casanova u Istri' u srijedu, 2. prosinca, minutom šutnje riječko Kazalište oprostilo se od velikog maestra Vjekoslava Šuteja.