JULIJANA MATANOVIĆ

'Knjiga od muškaraca, žena, gradova i rastanaka'

17.04.2009 u 10:13

Bionic
Reading

U nakladi izdavačke kuće Mozaik knjiga objavljena je zbirka priča 'Knjiga od muškaraca, žena, gradova i rastanaka', novo djelo književnice Julijane Matanović

Koliko godina treba proći da bi se razumjela davno izrečena rečenica, koliko emocionalnih prepreka preskočiti da bi se čuo plač djeteta, koliko obiteljskih priča sakriti da bi se uopće moglo živjeti, koliko puta preseljavati da bi se opipala sreća i koliko satova promijeniti da bi se umrlo na vrijeme, samo su neke od tema kojima je u novoj knjizi zaokupljena Julijana Matanović.

Ciklus od dvanaest pripovijesti i priča podijeljen je u četiri cjeline, naznačene već u naslovu. Iako odvojene cjeline, o ženama, muškarcima, gradovima i rastancima, povezane su zajedničkim motivima.

Prema riječima nakladnika Mozaik knjige, Matanovićeva se novim djelom vratila prepoznatljivom stilu svojih najpopularnijih knjiga 'Zašto sam vam lagala' i 'Bilješka o piscu'.

'Knjiga je nakrcana emocijama. Ona je moj dug prema nekim ljudima, nekim gradovima, ona je pojašnjenje i utjeha', izjavila je autorica u razgovoru za Jutarnji list.

Književnica Julijana Matanović, jedna od najčitanijih domaćih autorica, izvanredna je profesorica na Katedri za noviju hrvatsku književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Objavila je više stručnih knjiga i knjige beletristike: 'Tko se boji lika još', 'Zašto sam vam lagala', 'Bilješka o piscu', 'Kao da smo otac i kći' i 'Laura nije samo anegdota'.