PROTEST PROTIV ZABRANA

Knjiga o gay pingvinima među zabranjenima u SAD-u

02.10.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Književnici, umjetnici i glazbenici okupit će se u knjižnici u San Franciscu na protestu protiv zabranjivanja knjiga u američkim školama i knjižnicama. Državni književni neprijatelj broj jedan zasad je knjiga o gay pingvinima čiji sadržaj navodno 'vrijeđa obitelj, vjerske stavove i nije prikladan za neke dobne skupine'

Protest je dio takozvanog Tjedna zabranjenih knjiga koje organizira Američko udruženje knjižnica 27. put. Od 2001. godine zabranjeno je 3.736 knjiga, a u posljednjih nekoliko godina književni neprijatelj broj jedan je 'Tango Makes Three', baziran na istinitoj priči o gay pingvinima u zoološkom vrtu u njujorškom Central Parku, piše BBC.

Autorima Justinu Richardsonu i Peteru Parnellu razlozi navedeni za zabranu uključuju da je sadržaj 'anti-etnički i anti-obiteljski', da 'promovira homoseksualnost', a vrijeđa 'vjerske stavove', te da nije 'podoban za neke dobne skupine'.

Na listi zabranjenih našla se i 'His Dark Materials' Philipa Pullmana i 'The Kite Runner' ('Gonič zmajeva') Khaleda Hosseinija. Pullman je za Guardian rekao da mu je drago što se našao na tom popisu, ali da ga brine činjenica da se netko usuđuje ljudima diktirati što smiju, a što ne smiju čitati.

U 2008. Američko udruženje knjižnica zabilježilo je 517 zabrana, među kojima 74 bestselera. Najčešći razlog zabrane je 'seksualno eksplicitni sadržaj'.

Od klasika književnosti na listi zabranjenih knjiga nalaze se 'Lovac u žitu' J. D. Salingera, 'Veliki Gatsby' F. S. Fitzgeralda, 'Ubiti pticu rugalicu' Harpera Leeja, kao i serijal o Harryju Potteru. Podsjetimo, ovaj je tjedan otkriveno da su Bushevi službenici odbili dodijeliti Medalju slobode autorici J. K. Rowling jer su neki političari smatrali da 'promiče vještičarenje'.